Ethan Lair akan diberi peluang disebabkan nilai Kieran Trippier

0

Nilai Kieran Trippier sudah semakin meningkat walaupun dia hanya mempunyai baki kontrak 1 tahun bersama Atletico Madrid. Atletico Madrid dikatakan bersedia melepaskan dengan harga 43 juta pound.

Nilai yang ditetapkan mereka itu dilihat seperti mereka tidak mahu melepaskan Kieran Trippier.

Nilai 43 juta pound adalah terlalu tinggi bagi seorang pemain yang berusia 30 tahun. United ada membuat perbincangan untuk membelinya dengan harga 30 juta pound tetapi harga itu masih terlalu tinggi.

Perkara ini menjadi semakin berlarutan sehingga tamat Euro 2020 dan United perlu memberi peluang kepada pemain muda berbakat, Ethan Laird.


Laird merupakan pemain muda yang bermain di posisi pertahanan kanan. Dia seharusnya mendapat peluang jika United beralih kepada pilihan Max Aarons.

Trippier yang berusia 30 tahun bukanlah pembelian untuk jangka masa panjang. Laird berusia 19 tahun dijangka akan dipinjamkan untuk mendapatkan minit permainan dan berlatih bersama pasukan senior.

Jika United tidak berjaya membawa masuk Trippier, Laird akan menjadi pilihan sementara yang berguna.

Pada musim lepas, Laird telah bermain untuk MK DOns dan pertasinya sangat bagus. Dia berjaya menghadapi saingan fizikal dan tempoh bola sepak Inggeris dengan baik. DIa telah bermain hampir 25 perlawanan dari Januari hingga ke Mei.

Jika pemain ini dapat diterima masuk Solskjaer untuk persedian pasuakan utama bagi musim hadapan ada kemungkinan dia tidak akan dipinjamkan untuk Liga Championship atau Liga PErdana Inggeris.

Jadi persediaan perlawanan pra-musim pasti menjadi medan utama bagi pemain muda ini mempamerkan sesuatu. Atletico dilihat sengaja mahu memerangkap United untuk membelanjakan sejumlah wang yang tinggi untuk mendapatkan Trippier.

Laird telah membuat debut untuk United pada 2019. Dia tampil dengan begitu baik bersama pasukan bawah 23 tahun United. DIa merupakan seorang pemain yang mempunyai ‘attacking minded’, mempunyai keupayaan untuk melepasi dan menewaskan pemain tersebut.

Dia dilihat mempunyai kelebihan ketika melakukan serangan dan inilah kekurangan yang ada pada Wan-Bissaka. Diharapkan SOslkjaer memberi sedikit kepercayaan kepada pemain muda ini untuk membuktikan kebolehannya.

- Advertisement -