Berita Terkini

United sedia menerima kerugian 40 juta keatas Maguire

8B9B2D68-3F40-4A8F-938D-C6BB929C2254

Manchester United dilaporkan sanggup membuat kerugian £40 juta ke atas Harry Maguire semasa jendela perpindahan musim panas.

Sejak ketibaan Erik ten Hag tahun lepas, United sebahagian besarnya merupakan pasukan yang berubah dalam kedua-dua pertahanan dan serangan.

Ia adalah hasil daripada pengurus Belanda itu sanggup membuat beberapa keputusan kejam, terutamanya mengecualikan Cristiano Ronaldo daripada kebanyakan kesebelasan utamanya sebelum pemergiannya pada Disember.

Selain itu, Ten Hag sering meninggalkan Maguire daripada kesebelasan utama dalam Liga Perdana, walaupun status bek tengah itu sebagai kapten kelab.

Walaupun Maguire menikmati Piala Dunia yang kuat bersama England, dia tidak memberi kesan kepada ketua jurulatihnya, yang lebih memilih Raphael Varane dan Lisandro Martinez.

Pada catatan yang lebih positif untuk pemain berusia 29 tahun itu, dia membuat permulaan Liga Perdana kelimanya pada 2022-23 pada hujung minggu, membantu United mengekalkan rekod bersih semasa kemenangan 2-0 di Leeds United.

Bagaimanapun, dilihat bahawa pemilihannya adalah untuk membantu Ten Hag menguruskan masa permainan pemain lain menjelang pertandingan sengit dan permainan berprofil tinggi.

Menurut Daily Mail, penyingkiran Maguire semasa jendela perpindahan musim panas nampaknya keputusan yang paling mungkin.

Laporan itu mendakwa bahawa kedua-dua pihak menerima bahawa perpisahan boleh memberi manfaat bersama, terutamanya bagi Maguire yang mungkin merasakan keperluan untuk permulaan baru.

Tetapi dari perspektif United, mereka dikatakan sanggup membuat kerugian besar terhadap pemain yang membelanjakan £80 juta pada 2019.

Dengan kontrak Maguire berjalan sehingga 2025 dan United mempunyai pilihan untuk 12 bulan lagi, Red Devils mungkin akan mencari untuk mendapatkan semula £40m.

Itu mungkin terbukti lebih mudah diucapkan daripada dilakukan dengan Maguire berusia 30 tahun bulan depan, dengan berkesan menghapuskan kemungkinan harga jualan semula yang ketara untuk mana-mana kelab yang menyelesaikan pembelian.

Aston Villa, West Ham United dan Inter Milan semuanya dikaitkan dengan tawaran pinjaman untuk Maguire pada jendela Januari sebelum ternyata Ten Hag tidak berniat untuk mewajarkan pemainnya berpindah ke tempat lain pada pertengahan musim.

Sumber : Sportsmole

Lain-Lain Artikel

Jersi Terbaru Manchester United

Lain-Lain Artikel

Galeri Gambar