Pemain pertahanan Manchester United, Luke Shaw dilaporkan hampir menandatangani kontrak jangka panjang baharu dengan juara Inggeris 20 kali itu.
Perjanjian sedia ada pemain berusia 27 tahun itu di Old Trafford tamat pada Jun 2024, dengan kelab itu baru-baru ini mengaktifkan lanjutan kontrak selama 12 bulan, kerana perjanjian sebelumnya akan tamat pada musim panas ini.
Bagaimanapun, The Red Devils dikatakan berazam untuk menandatangani pemain antarabangsa England itu dalam perjanjian jangka panjang, dengan bek kiri menjadi antara pemain paling konsisten pasukan itu dalam beberapa bulan kebelakangan ini.
Shaw telah terkeluar daripada XI pertama awal musim ini berikutan dua persembahan mengecewakan menentang Brighton & Hove Albion dan Brentford.
Bagaimanapun, bek sayap itu menjadi tonggak utama sejak awal Oktober, dan dia kini telah menyumbang satu gol dan tiga bantuan dalam 29 penampilan untuk juara Inggeris 20 kali itu musim ini.
Menurut Football Insider, Shaw kini hampir menandatangani perjanjian penggal baharu di Old Trafford, dengan kedua-dua pihak berminat untuk meneruskan hubungan mereka.
Bekas pemain muda Southampton itu sekali lagi digunakan sebagai bek kiri musim ini tetapi turut bermain di pertahanan tengah sejak Piala Dunia 2022.
Shaw telah beroperasi di bahagian tengah menentang Nottingham Forest, Wolverhampton Wanderers, Manchester City dan Leeds United dalam Liga Perdana, manakala dia bermula sebagai bek tengah menentang Barcelona dalam Liga Europa Khamis lalu kerana ketiadaan Lisandro Martinez melalui penggantungan.
Pemain pertahanan itu baru-baru ini berkata dia gembira kerana telah berpindah dari permulaan yang sukar hingga musim ini.
“Saya fikir jelas bukan sahaja diri saya tetapi saya fikir skuad dalam dua perlawanan pertama tidak berada di tempat yang sepatutnya,” kata Shaw kepada pemberita.
“Ia jelas satu permulaan yang sangat sukar tetapi saya fikir kami telah belajar daripada itu dan kami telah berkembang sebagai satu pasukan, bukan sahaja sebagai individu tetapi sebagai satu pasukan.
“Saya fikir sekarang secara kolektif dia menunjukkan prestasi kami dan ke mana kami pergi. Sudah tentu, dia membantu pengurus, dia benar-benar bagus dan telah menunjukkan banyak kepercayaan kepada saya. Perkara utama saya sekarang ialah membalas kepercayaan itu dengan dedikasi. siapa yang baik dan membantu pasukan sebaik mungkin.”
Man United masih bersaing dalam empat kejohanan musim ini, dengan pasukan itu membida untuk mara ke Liga Europa dengan menentang Barcelona.
The Red Devils akan menentang Newcastle United dalam perlawanan akhir Piala EFL pada hari Ahad, manakala mereka akan menentang West Ham United pada pusingan kelima Piala FA pada 1 Mac.
Man United juga berada di tempat ketiga dalam carta Liga Perdana, hanya lima mata di belakang pasukan pendahulu Arsenal, yang mempunyai satu perlawanan dalam tangan.
Sumber : Sportsmole