Berita Terkini

Umum persaraaan antarabangsa, mesej Varane akan fokus bersama kelab

9A4FA3A4-4132-47E6-BFC4-BB6035CB01EF

Pemain pertahanan Manchester United, Raphael Varane telah berkongsi mesej di media sosial, selepas mengumumkan persaraannya dengan bola sepak antarabangsa bersama Perancis.

Pemain berusia 29 tahun itu membuat 93 penampilan dan menjaringkan lima gol untuk Les Bleus, dalam sembilan tahun cemerlang yang bermula dengan penampilan sulungnya pada Mac 2013 dan termasuk kejayaan Piala Dunia pada 2018.

Varane juga membantu pasukan Didier Deschamps menamatkan saingan sebagai naib juara di Qatar 2022. Kini menyaksikan kekalahan terakhir Piala Dunia kepada Argentina pada 18 Disember, dalam salah satu perlawanan terhebat sepanjang zaman, adalah perlawanan terakhirnya untuk negaranya.

Rapha berkongsi rasa bangganya kerana dapat bermain untuk Perancis dalam nota di Instagram, dan merujuk kejayaannya pada 2018 di Rusia sebagai salah satu momen terbaik dalam hidupnya.

“Mewakili negara hebat kita selama sedekad adalah salah satu penghormatan terbesar dalam hidup saya,” tulis Varane.

“Setiap kali saya memakai jersi biru istimewa ini, saya berasa sangat bangga. Kewajipan untuk memberikan segala-galanya, bermain dengan hati saya dan untuk menang setiap kali kami turun ke padang. Saya telah memikirkannya selama beberapa bulan dan memutuskan ini adalah masa yang sesuai untuk saya bersara daripada bola sepak antarabangsa.”

“Sebagai seorang anak muda, saya masih ingat mengikuti Perancis ’98, pasukan ini, pemain ini yang membuatkan kami mengalami emosi yang tidak boleh digambarkan.  Saya bermimpi untuk menjadi wira kami dan 20 tahun kemudian saya mempunyai salah satu pengalaman terbaik dalam hidup saya, pengalaman yang sangat saya banggakan. Kami membawa pulang trofi!

“Saya tidak akan melupakannya. Saya masih merasakan setiap satu daripada emosi yang saya rasai pada hari itu, 15 Julai 2018. Ia adalah salah satu detik paling menakjubkan dan tidak dapat dilupakan dalam hidup saya.”

“Kemenangan yang kami menangi bersama ini tidak mungkin berlaku tanpa sokongan Didier Deschamps, setiap pakar pengurusan dan ejen selama ini, dan rakan sepasukan saya yang telah mempertahankan jersi kami dalam setiap perlawanan yang kami hadapi.

“Tetapi yang lebih penting, kemenangan ini tidak mungkin berlaku tanpa anda semua menyokong kami sepanjang perjalanan.”

Keghairahan anda, sambutan dan kenangan kepulangan kami ke Perancis akan sentiasa terpahat di hati saya.

“Walaupun selepas tewas di final tahun lalu, anda memuji kami sebagai wira apabila kami kembali.  Kepada anda semua, beribu kali TERIMA KASIH!

“Saya pasti akan merindui detik-detik ini bersama kamu, tetapi masanya sudah tiba untuk generasi baharu mengambil alih.  Kami mempunyai sekumpulan pemain muda berbakat yang sanggup mengambil alih, yang berhak mendapat peluang dan yang memerlukan anda.”

Sumber : Manutd.com

Lain-Lain Artikel

Jersi Terbaru Manchester United

Lain-Lain Artikel

Galeri Gambar