Tular video yang memaparkan Pogba dan Varane merupakan pemimpin dalam pasukan

0

Paul Pogba telah membuktikan dia juga merupakan seorang pemimpin dalam pasukan United selepas tular video yang melihatkan Pogba sedang memberikan kata-kata semangat kepada rakan sepasukan di bilik persalinan ketika rehat separuh masa pertama. Ia sekaligus memberikan inspirasi kepada pasukannya Perancis untuk merangkul kejuaraan Piala Nation League.

Pasukan Perancis telah menewaskan Sepangyol dengan jaringan 2-1. Anak buah Didier Deschamps telah bangkit dari ketinggalan hasil jaringan Karim Benzema dan Kylian Mbappe. Pada separuh masa pertama kedua-dua pasukan terikat dengan jaringan 0-0. Pemain bernilai 89 juta pound dari United itu mengharapkan rakan sepasukannya memberikan usaha yang lebih baik pada perlawanan separuh masa kedua. Pogba mahu mereka lebih ‘aggresive’ dalam mendapatkan bola.

Rakan sepasukan Pogba, Varane juga tidak ketinggalan memberikan kata-kata semangat kepada rakan sepasukannya miskipun dia dikeluarkan akibat dari kecederaan hamstring yang dialminya pada minit ke-42.

Selepas itu, pada separuh masa ke-2, Perancis telah bermain dengan lebih ‘aggresive’. Mereka telah melakukan 14 kekasaran dan menerima 3 layangan kad kuning termasuk Pogba. Walaupun ketinggalan 0-1 pada awal babak ke-2, Benzema berjaya menyamakan kedudukan sebelum Mbappe menjaringkan gol kemenangan kepada pasukan Perancis.

Kata-kata Pogba membantu pasukan Perancis mencatatkan lagi 1 kejayaan memenangi trofi. Ia telah memberikan inspirasi kepada rakan sepasukan untuk terus berusaha untuk merangkul kejuaraan tersebut. Pogba amat memainkan peranan penting dalam perlawanan. Dia sentiasa berjaya mengawal permainan kawalan bola di pihak Perancis selepas rakan sepasukannya memenangi perebutan bola. Itu merupakan kunci utama kejayaan mereka.

- Advertisement -