Berita Terkini

Tewas tapi De Gea tetap impak positif

De9c79ba C41f 4684 Bf9e 1197e7542c43

Rentetan tanpa kemenangan Manchester United dalam Liga Perdana berlanjutan kepada tiga perlawanan berikutan kekalahan mengecewakan 2-0 kepada Newcastle United di tempat lawan.

The Red Devils berada di tempat kedua terbaik menentang Magpies di St James’ Park dan margin kekalahan mungkin lebih luas dengan peluang dicipta oleh tuan rumah.

Pasukan Tyneside menjaringkan dua gol pada separuh masa kedua tetapi mereka juga mensia-siakan beberapa peluang yang jelas.

Hampir tidak ada yang positif untuk dibawa ke hadapan daripada permainan, kecuali persembahan David de Gea yang sekali lagi cemerlang dalam gol.

Pemain Sepanyol itu berada dalam prestasi terbai untuk United pada kempen kali ini dan dia melakukan penelamatan berganda hebat untuk menafikan Alexander Isak dan Joe Willock pada separuh masa pertama.

Pada minit ke-76, pemain berusia 32 tahun itu melakukan penyelamatan tanpa mata yang menakjubkan daripada tandukan Joelinton untuk mengekalkan United dalam perlawanan 0- 1 tetapi The Magpies akhirnya menjaringkan gol kedua mereka.

Man Utd sepatutnya memberi ganjaran kepada De Gea dengan perjanjian baharu United kini dalam perbincangan kontrak dengan penjaga gol tetapi mereka masih belum selesai

United kini dalam perbincangan kontrak dengan penjaga gol tetapi mereka masih belum meyakinkannya. Dia sedia menerima pemotongan gaji tetapi ia mesti dipersetujui bersama

Hierarki harus memberi ganjaran kepada pemain Sepanyol itu dengan perjanjian baharu, memandangkan kemajuan positif yang dicapai di bawah pengurus Erik ten Hag penggal ini.

De Gea pastinya telah meningkatkan permainannya sepanjang kempen. Dia telah membuat hantaran yang lebih tepat dan bersedia untuk bermain dari belakang.

Menentang Magpies, dia melakukan 42 sentuhan dengan ketepatan hantaran 76 peratus. Pemain Sepanyol itu menghantar lima bola panjang yang berjaya sambil melakukan tiga penyelamatan utama.

Sumbangannya tidak mencukupi untuk keputusan positif di St James’ Park tetapi dia telah memperoleh banyak mata untuk kelab musim ini dengan persembahan cemerlang.

Sumber : Man Utd News

Lain-Lain Artikel