Berita Terkini

Ten Hag sedar risiko gugurkan Rashford sebelum ini tapi yakin akan beri manfaat

53927FFB-266A-470D-AE65-995404B8DF8F

Erik ten Hag berkata dia tahu ia adalah satu risiko apabila dia menggugurkan Marcus Rashford atas sebab disiplin di Wolves minggu lalu..

Tetapi bos Manchester United Erik Ten Hag gembira dengan maklum balas dan respon tersebut..

Rashford diketepikan kesebelasan utama di Molineux pada Malam Tahun Baru selepas tidur berlebihan dan terlepas mesyuarat pasukanz.

Rashford masuk dari bangku simpanan untuk menjaringkan gol tunggal dalam kemenangan 1-0.

Penyerang England itu kemudiannya telah menjaringkan gol dalam kemenangan 3-0 Liga Perdana ke atas Bournemouth pada hari Selasa dan kemenangan 3-1 Piala FA Jumaat ke atas Everton di mana dia turut menjaringkan dua lagi gol United untuk meneruskan prestasi cemerlangnya.

Dengan lima gol dalam lima perlawanan terakhirnya, Rashford meningkat kepada 13 gol untuk musim ini dan berada di landasan untuk mendahului catatan terbaiknya sebelum ini iaitu 22, yang dicapai pada 2019-20, jika dia boleh kekal cergas.

Keputusan Ten Hag untuk menghukum Rashford kerana persembahan lewat sebelum Tahun Baru boleh menjadi bumerang jika prestasinya terjejas tetapi pengurus itu telah mengambil risiko tersebut

“Mungkin ia satu risiko tetapi jika anda mahu membangunkan sesuatu, jika anda mahu mencipta sikap menang dan budaya menang, anda perlu pergi dengan cara ini,” kata Ten Hag.

“Jika anda membenarkan mereka tidak berdisiplin, jika mereka tidak sepadan dengan piawaian, nilai dan peraturan yang kami tetapkan bersama sebagai satu pasukan, kakitangan, pemain, kebersamaan bilik persalinan, maka ia akan kembali dan meletop dalam muka awak…pada pendapat saya perlu pergi  ke arah ini.”

“Jika ia orang yang betul, manusia yang betul, watak, mereka akan bertindak seperti ini. Dengan Marcus saya cukup yakin. Saya telah mengenalinya selama tujuh, beberapa bulan dan saya boleh menjangkakan reaksi ini.”

Selain itu Ten Hag juga memberikan respon terhadap prestasi Anthony Martial..

“Dia tidak boleh menandingi beban pada masa ini,” kata Ten Hag.

“Terdapat banyak perlawanan. Itulah sebabnya kami mencari penyerang lain. Ini bukan tentang kami tidak bergantung kepadanya. Tetapi beban fizikalnya pada masa ini tidak begitu tinggi sehingga dia boleh bermain setiap tiga hari 90 minit.

“Kami perlu menguruskannya bersama-sama dengannya. Kerana profil dan kualitinya, Anthony sangat penting untuk bermain kami. Dia berada pada masa yang tepat, keselamatan bolanya, dia membawa banyak perkara kepada pasukan. Kami memerlukan profilnya untuk menjadi ancaman. dan juga Rashford mendapat manfaat  daripada itu.”

Sumber : planet sport , Man Utd News

Lain-Lain Artikel

Jersi Terbaru Manchester United

Lain-Lain Artikel

Galeri Gambar