Berita Terkini

Ten Hag mahu aktifkan lanjutan kontrak setahun sementara berikan kontrak baru

C3316ef4 B3e5 4fb7 985f 841f77e67abf

Ia adalah jendela perpindahan musim panas pertama yang sibuk untuk pengurus baharu Manchester United Erik ten Hag apabila enam pemain baharu memasuki pintu di Carrington.

Pembelanjaan musim panas dan pemain yang dibawa masuk dijangka mengambil kira saiz kerja pembinaan semula yang dilakukan oleh pegurus Belanda itu.

Dan kerja itu masih jauh dari selesai kerana ia akan mengambil beberapa tingkap perpindahan lagi untuk mendapatkan rumah itu dengan teratur memandangkan betapa longgar dan tidak seimbangnya skuad sekarang.

Selain daripada merundingkan perjanjian perpindahan, kelab itu juga perlu memutuskan masa depan seramai 10 bintang pasukan utama yang kontrakya akan tamat pada 2023.

Kontrak ketiga-tiga penjaga gol -David de Gea, Tom Heaton dan Martin Dubravka akan berakhir pada 2023

Pemain Slovakia itu dijangka kembali ke Newcastle United manakala masa depan dua lagi kekal di menjadi tanda tanya terutamanya pemain No 1 United.

Dalam pertahanan, pemain tetap pasukan utama seperti Diogo Dalot Luke Shaw akan menjadi ejen bebas pada 2023 manakala kontrak juga akan tamat untuk bintang luar seperti Phil Jones dan Axel Tuanzebe

Pemain tengahFred , penyerang Marcus Rashford dan Alejandro Garnacho juga akan menjadi ejen percuma pada musim panas akan datang

Menariknya, kecuali Rashford dan Garnacho, United mempunyai pilihan untuk mencetuskan tambahan setahun dalam kontrak mereka jika mereka rasa sesuai dalam usaha untuk melindungi nilai mereka.

Dan Ten Hag telah menyatakan bahawa kelab akan melakukan perkara itu dan akan menolak untuk membiarkan mana-mana pemain pergi secara percuma dan akan mengelak memberi peluang kepada kelab asing untuk memburu pemain mereka.

“Kami bercakap dengan mereka untuk melanjutkan kontrak, tetapi kami mempunyai kawalan kerana kami mempunyai pilihan ke atas semua pemain dan kami akan melaksanakan pilihan itu,” kata pengurus itu, seperti yang disampaikan oleh Fabrizio Romano

Walaupun memegang pilihan adalah satu langkah bijak, fungsi kelab yang mengerikan sekali lagi terbongkar dengan begitu ramai pemain menamatkan kontrak mereka pada masa yang sama.

Pemain seperti Dalot, Rashford, Shaw dan Garnacho adalah penting untuk cara Ten Hag mahu beroperasi dan mereka juga telah menerima banyak minat daripada kelab lain.

Mengapa kelab tidak bertindak lebih awal adalah persoalan yang logik. Mudah-mudahan, kelab boleh bersetuju dengan perjanjian jangka panjang dengan majoriti pemain in secepat mungkin.

 

sumber : the people person

 

Lain-Lain Artikel