Solskjaer Mengungkap Rahsia Kemunculan Manchester United menentang Brighton

0

Manchester United berusaha keras di gelanggang sendiri untuk menewaskan Brighton pada perlawanan Liga Perdana. Skuad The Red Devils malah ketinggalan dan akhirnya berjaya memenangi perlawanan dengan skor tipis 2-1.

Pelawat menjaringkan gol pertama pada minit ke-13. Gol dijaringkan oleh pemain yang pernah memperkuatkan Manchester United, Danny Welbeck. Brighton juga menutup babak pertama dengan kelebihan 1-0.

Nasib baik ketika separuh masa kedua Manchester United bangkit. Marcus Rashford dan Mason Greenwood menjaringkan gol pasukan tuan rumah pada babak kedua.

Pengurus Manchester United, Ole Gunnar Solskjaer juga berkongsi bahawa kunci kejayaan pasukannya adalah membuat kemunculan semula menentang Brighton pada babak kedua. Dia mengatakan sebenarnya tidak ada perubahan strategi.

“Itu tidak secara taktikal (berbeza) dari yang kami mahukan pada babak pertama. Cuma (pada babak kedua) pemain berlari lebih banyak, bergerak lebih banyak dan pergerakannya bertambah baik,” kata Solksjaer.

“Kadang-kadang selepas rehat antarabangsa memerlukan masa (untuk kembali ke prestasi yang baik) dan mungkin kita baru saja mengikuti rehat. Ia adalah babak kedua yang sangat baik,” sambungnya.

Memetik dari laman web BBC, Manchester United telah mengalahkan Brighton dua kali dalam Liga Perdana 2020/2021 walaupun mereka berada dalam situasi ketinggalan dalam dua perlawanan ini. Solskjaer juga mengesahkan bahawa Danny Welbeck dan rakan-rakannya adalah lawan yang sukar. “Terlalu sukar untuk menentang Brighton,” kata pengurus Norway itu.

“Kami mendapat keputusan yang baik dan kami harus mendapatkannya dengan sukar, kami berjaya mencari jalan di babak kedua,” lanjutnya.

Kemenangan ini menjadikan Manchester United terus mengekalkan harapan mereka untuk mengejar Manchester City di tangga teratas Liga Perdana. Kini kedua-dua pasukan mempunyai jurang 14 mata dan The Red Devils hanya bermain 30 kali sementara pesaing bandar telah mencatatkan 31 penampilan.

- Advertisement -