Berita Terkini

“Saya disini untuk memenangi trofi” Marcel Sabitzer

581042E7-314C-4179-8696-F89741DC1FB1

Marcel Sabitzer menyertai Manchester United secara pinjaman sehingga akhir musim pada hari Selasa, dan pemain Austria itu bersedia untuk ‘memberi segala-galanya’ untuk kelab Man United.

Bekas kapten RB Leipzig telah tiba dari Bayern Munich, dengan Christian Eriksen telah diketepikan sehingga akhir April atau Mei kerana masalah kecederaan.

Dan, dengan Sabitzer duduk untuk wawancara pertamanya dengan media kelab sejurus selepas menyertai, tidak ada keraguan apa yang dia sasarkan untuk dicapai semasa di Manchester.

“Saya akan memberikan yang terbaik untuk jersi itu,” kata Marcel kepada.

“Saya sangat gembira berada di sini, saya akan memberikan yang terbaik dan kita akan lihat apa yang berlaku, tetapi saya di sini untuk memenangi trofi.”

Pembelian baharu sudah mahir kelab, setelah menentang United untuk RB Leipzig pada 2020.

Kelab Jerman itu tewas 5-0 di Old Trafford, dalam permainan yang dimainkan secara tertutup, sebelum kemenangan 3-2 untuk Saxony di Leipzig membantu mengeluarkan United daripada peringkat kumpulan Liga Juara-Juara.

Tetapi kini Sabitzer sangat gembira kerana berada di pihak lain.

“Manchester United adalah kelab besar dengan peminat yang hebat,” sambungnya.  “Old Trafford adalah stadium yang besar, saya pernah bermain di sana – ia kosong – tetapi saya fikir ia sangat bagus.”

“Ia satu perasaan yang hebat untuk mempunyai lencana di dada saya dan saya tidak sabar menunggu [untuknya].”

Sabitzer telah membuat 68 penampilan untuk pasukan kebangsaannya, mewakili mereka di dua Kejohanan Eropah.

Pemenang Bundesliga di Bayern, Marcel juga telah memenangi piala bersama RB Salzburg tetapi apakah yang boleh diharapkan oleh peminat daripada pembelian baharu United?

Dalam kata-katanya sendiri, Sabitzer adalah ‘pemain kotak-ke-kotak dan kreatif di bahagian ketiga menyerang.’

Dia menambah: “Anda boleh mempunyai lebih banyak jangkauan daripada saya: shoot yang bagus, pertarungan.

“Saya teruja untuk berada di atas padang di Old Trafford.”

Tidak kira apa yang berlaku semasa berada di sini, Sabitzer sudah pun menulis namanya ke dalam cerita rakyat United, kerana pemain berusia 28 tahun itu adalah warga Austria pertama menyertai pasukan senior Manchester United.

“Itu sejarah,” katanya.

“Saya bercakap dengan ejen saya sebelum ini, saya yang pertama. Saya berasa bangga dan saya akan melakukan yang terbaik untuk menjadi pemain Austria yang baik.”

Sumber : Manutd.com

Lain-Lain Artikel

Jersi Terbaru Manchester United

Lain-Lain Artikel

Galeri Gambar