Berita Terkini

‘Saya ada beberapa idea’ Pep membayangkan taktiknya menjelang Manchester Derby..

513041A6-4639-486B-9E84-B8926F37A343

Pengurus Manchester City, Pep Guardiola menyatakan dia membuat rancangan permainan yang tidak masuk akal untuk perlawanan menentang Manchester United hujung minggu ini.

The Red Devils akan menentang penyandang juara Liga Perdana itu pada 14 Januari di laman sendiri.  Pada perlawanan sebelumnya, Man City menewaskan pasukan Old Trafford 6-3.

Bercakap kepada media melalui Metro menjelang derby Manchester, Guardiola mendedahkan bahawa dia mempunyai beberapa taktik menarik yang sedang diusahakannya untuk mengatasi pasukan Erik ten Hag pada hari Sabtu.

“Saya ingin menentang United dengan purata minit di kaki pemain yang agak serupa kerana saya mempunyai beberapa idea, pemikiran, yang tidak masuk akal menentang United.”

Ketika ini, City berada di tangga kedua carta liga, empat mata di belakang pendahulu Arsenal. Mereka pasti berharap untuk mencari seseorang yang lebih baik daripada United untuk merapatkan jurang itu.

The Sky Blues mempunyai beberapa masalah dalam perlawanan baru-baru ini.  Menentang Everton, Cityzens tidak mampu mematahkan pertahanan skuad Goodison Park terlalu banyak kali dan terpaksa berkongsi mata dalam keputusan seri 1-1.

Selain itu, pada separuh masa pertama menentang Chelsea dalam perlawanan City sebelum ini, Sky Blues bergelut untuk mencipta banyak peluang.  Akhirnya, pasukan Guardiola menang 1-0 ke atas The Blues.

Melangkah ke perlawanan, United berada dalam prestasi yang baik. United berada dalam kemenangan berturut-turut lapan perlawanan dalam semua perlawanan.

Di bawah kendalian Erik ten Hag, Red Devils telah memenangi 20 daripada 27 perlawanan yang diuruskan oleh jurulatih Belanda itu.

Dalam liga, pasukan Old Trafford mengekalkan rekod bersih dalam tiga perlawanan terakhir. Ini berlaku walaupun pilihan perkongsian Raphael Varane dan Lisandro Martinez tidak berpeluang bermain bersama sejak musim ini disambung semula selepas Piala Dunia 2022.

Di hadapan, Marcus Rashford berada dalam prestasi yang baik. Pemain berusia 25 tahun itu telah menemui jaringan dalam lapan perlawanan terakhirnya di laman sendiri.

Ten Hag telah menunjukkan ketajaman taktikal sejak beberapa bulan lalu. Walaupun Guardiola sendiri adalah pakar taktik, ia akan menjadi menarik untuk melihat bagaimana jurulatih Belanda itu berhasrat untuk menghadapi jurulatih Sepanyol itu.

Sumber : We All Follow United , Man Utd News

Lain-Lain Artikel

Jersi Terbaru Manchester United

Lain-Lain Artikel

Galeri Gambar