Berita Terkini

Satu lagi posisi untuk Wout Weghorst

DA197C4C-0619-4FE7-8623-A174959041D8

Penyerang dinilai berdasarkan jaringan dan rekod bagaimana produktif dalam perlawanan. Namun penyerang Manchester United Wout Weghorst melalui penjumlahan gol mudah setiap perlawanan adalah tidak terlalu cantik.

Pemain Belanda itu hanya menjaringkan sekali setakat ini.  Dia lemah pada pertengahan minggu menentang Leeds, tetapi dapat mengekalkan tempatnya untuk perjalanan ke Elland Road, melalui kekurangan pilihan lain.

Weghorst meningkat sedikit dalam perlawanan Ahad.

Dia berakhir dengan sumbangan besar, memberikan bantuan kepada Alejandro Garnacho untuk menjaringkan gol kedua United.

Weghorst mempunyai jaringan masa kecederaannya sendiri diketepikan kerana ofsaid.  Itu merumuskan nasib malangnya di depan gawang sekarang.

Erik ten Hag menilai Weghorst lebih daripada gol, dan dia betul.  Penyerang Belanda itu memberi bentuk kepada pasukan, menyediakan struktur yang diperlukan dalam keadaan kecederaan Anthony Martial.

Di Old Trafford pada pertengahan minggu, United sebenarnya bertambah baik sebaik sahaja Weghorst digantikan. Ten Hag menentang godaan untuk melakukan perkara yang sama di Elland Road, sebaliknya mencari penyelesaian alternatif.

Dia menurunkan Weghorst ke dalam peranan yang lebih mendalam, dengan Marcus Rashford mengetuai barisan dan Alejandro Garnacho dan Bruno Fernandes bermain jauh.

Ten Hag berkata dia yakin Weghorst boleh berguna dalam kedudukan ini, dan pernah melihat dia memainkan peranan yang lebih mendalam sebelum ini.

Pengurus itu memberitahu laman web kelab : “Wout, sebagai penyerang kedua, pemain no.10.  Saya mengenalinya sejak muda bahawa dia boleh bermain di sana.”

“Dengan Bruno di sebelah kanan dan Garnacho di sebelah kiri, ia adalah dinamik untuk mengubah permainan dan saya fikir kita boleh mendapat manfaat daripadanya.

“Saya rasa Rashford sebagai penyerang, Wout di kedudukan no.10 dan Bruno di sebelah kanan membawa lebih ketenangan kepada permainan kami.”

Ini bukan peranan Erik ten Hag yang mendaftar Weghorst secara pinjaman untuk bermain, khususnya, dia mahu Weghorst masuk dan menambah pilihan tambahan pada serangan, yang telah berlaku.

Ten Hag mahu semua pemain luarnya boleh menyesuaikan diri, tanpa terkecuali.  Dalam permainan yang sama melihat Luke Shaw bermain sebagai bek tengah dan bek kiri, dengan Bruno Fernandes dan Marcus Rashford bermain dalam peranan yang berbeza juga.

Jadon Sancho telah bermain di bahagian sayap dan sebagai pemain nombor 10 sejak kepulangannya, manakala Victor Lindelof telah menggunakan eksperimen di bahagian tengah.

Lebih banyak pemain yang boleh menyesuaikan diri Ten Hag, lebih baik.

Ia bagus untuk pengurus yang mempunyai taktikal yang kuat, yang boleh mencampuradukkan pilihannya, dan biasanya berfungsi dengan berkesan.  Menentang Leeds, keputusannya akhirnya memenangi permainan.

Sumber : United in Focus / Man utd News

Lain-Lain Artikel

Jersi Terbaru Manchester United

Lain-Lain Artikel

Galeri Gambar