Berita Terkini

Sasaran bek kanan baru, pertahanan Lyon Malo Gusto

92B4F542-2D1E-48E5-9F94-75C89273B470

Manchester United dilaporkan sedang bersedia untuk membuat pendekatan rasmi untuk pertahanan kanan Lyon, Malo Gusto

Pemain berusia 19 tahun itu telah menjadi salahbsatu nama pertama dalam senarai pasukan untuk Les Gones sepanjang tahun lalu dan mempunyai satu assist untuk ditunjukkan daripada 14 perlawanan Ligue 1 pada musim 2022-23.

Gusto muncul di tempat kejadian di bawah Peter Bosz dan kekal sebagai pemain tetap sejak ketibaan Laurent Blanc, tetapi perjanjiannya dengan Lyon hanya berlangsung sehingga musim panas 2024.

Bentuk dan situasi kontrak remaja itu nampaknya telah menarik minat Man United, dan Lyon mungkin berada dalam kedudukan untuk menjual tahun dean jika Gusto tidak menandatangani perjanjian baharu.

Menurut Media Foot, The Red Devils sedang menyediakan bidaan €30m (£26.6m) untuk pemain antarabangsa Perancis Bawah 21 tahun itu, dan Lyon akan melayan bidaan yang sesuai pada jendela Januari

Pengurus Man United Erik ten Hag dilaporkan berminat untuk menambah saingan untuk Diogo Dalot di tempat pertahanan kanan, dan Lyon tidak bersedia untuk membiarkan Gusto pergi secara percuma dalam masa 18 bulan.

Remaja itu telah menghabiskan enam tahun di Lyon sejak menyertai persediaan akademi mereka pada 2016, dan dia telah mencatatkan enam bantuan dalam 53 perlawanan untuk kelab itu sejak memecah mask ke dalam pasukan utama.

Dalot telah berjaya menyingkirkan Aaron Wan-Bissaka dari tempat pertahanan kanan di Old Trafford, dan Man United kini telah menyambung kontrak pemain Portugis itu selama 12 bulan lagi di tengah-tengah minat yang dilaporkan dari Barcelona.

Prestasi manta Dalot telah memaksa Wan-Bissaka untuk menerima peranan penting dalam pasukan, dengan pemain berusia 25 tahun itu hanya membuat dua penampilan dalam semua pertandingan untuk Man United pada kempen 2022-23.

Crystal Palace telah dikhabarkan untuk menandatangani semula Wan-Bissaka, yang juga tamat kontrak pada 2024, tetapi Ten Hag percaya bahawa lelaki Inggeris itu masih mempunyai masa depan di Theater of Dreams.

 

sumber : sportsmole

Lain-Lain Artikel

Jersi Terbaru Manchester United

Lain-Lain Artikel

Galeri Gambar