Sancho semakin hampir menyertai Manchester United

0

Pemain sayap Borrusia Dortmund Jadon Sancho boleh dikatakan hanya selangkah lagi untuk menyertai Manchester United.

Menurut wartawan terkenal dari Italia Fabrizio Romano mendedahkan bahawa rundingan untuk mendapatkan Sancho telah sampai ke tahap di mana hanya tinggal tandatangan persetujuan perjanjian diantara kedua-dua pasukan.

Kedua-dua pasukan yang dimaksudkan tentunya diantara Manchester United dan pemilik kelab Sancho iaitu Borussia Dortmund.Dortmund dikatakan telah bersetuju untuk melepaskan Sancho di pasaran perpindahan musim panas 2021.

Sebelum ini Pada musim panas 2020 lalu Manchester United hanya mencapai kesepakatan peribadi dengan Sancho meskipun begitu gergasi EPL itu gagal membawa pemain ini kerana tidak mencapai kata sepakat dengan Dortmund.

Namun, sekarang Dortmund akhirnya bersetuju untuk menjual Sancho kepada United dan Sebenarnya, penandatanganan kelepasan Sancho dari Dortmund ke Old Trafford boleh berlaku dalam masa terdekat yang bermaksud pemain sayap England itu dapat menandatangani kontrak sebelum Euro 2020 berakhir.

“Malam ini, wakil Sancho,Man United dan Borussia Dortmund menemui persetujuan. Perjanjian ini benar-benar semakin hampir. Perincian akhir dijangka akan dimuktamadkan dalam beberapa hari akan datang dan Jadon Sancho dapat menyertai dengan Man United, “kata Romano tweet di @FabrizioRomano, Sabtu (26/6/2021)

Sudah tentu, keinginan peminat United untuk melihat Sancho bermain untuk Manchester United akhirnya dapat dicapai juga kerana Sancho merupakan sasaran utama kelab dan hasrat mereka kali ini nampaknya akan segera menjadi realiti kerana 

Dortmund pasti menjual Sancho untuk mendapatkan dana agar kewangan pasukan itu menjadi stabil.

Buat masa ini tidak disebutkan persiapan untuk menjalankan ujian perubatan untuk Sancho.Tetapi semua itu dapat dilakukan di kem England yang menyertai kejohanan Euro Cup 2020. 

Seperti yang diketahui, Sancho masih terikat dengan skuad Gareth Southgate untuk pasukan kebangsaan England dalam  saingan Euro 2020. Lebih-lebih lagi, England akan menghadapi Jerman pada perlawanan peringkat 16 terakhir.Selain daripada itu, keinginan untuk mencapai persetujuan secepat mungkin tentunya akan menguntungkan kedua-dua pihak. 

Dengan menjual Sancho lebih cepat, Dortmund akan segera mencari pengganti, sementara United juga dapat segera mengalihkan perhatian mereka ke sasaran berikutnya.

- Advertisement -