Berita Terkini

Rio memuji Maguire dan menyokong keputusan Southgate memulakan dalam kesebelasan utama

E59516D1-70EF-40E3-8DAC-91FC411D01DF

Bekas pertahanan England, Rio Ferdinand telah menyokong keputusan Gareth Southgate untuk memulakan Harry Maguire dalam perlawanan pembukaan Piala Dunia menentang Iran

Legenda Manchester United itu mendakwa pengalaman pemain pertahanan itu akan menjadi kunci kepada Three Lions di Qatar.

England memulakan Piala Dunia FIFA 2022 mereka pada Isnin menentang Iran. Southgate pergi dengan formasi empat di belakang dengan John Stones bergandingan dengan Maguire di tengah-tengah pertahanan.

Manakala Kieran Trippier dan Luke Shaw bermain sebagai bek sayap.

Bercakap di BBC menjelang perlawanan pembukaan, Ferdinand mendakwa dia berpuas hati dengan barisan pemain, terutama dengan Maguire dalam  pasukan.

“Itu berbalik kepada pengalaman (Maguire] dengan bola sepak kejohanan. Dia sempurna dengan England. Dia tidak dalam prestasi tetapi anda boleh melihat hubungan istimewa yang telah dibina dengan Southgate.”

“Foden berada dalam prestasi yang begitu baik bersama City, itulah satu kejutan di sana. Maguire tidak bercela dengan England. Kami bercakap tentang kepercayaan – apabila pengurus mempercayai anda, dia tidak mengecewakan England. Saya faham mengapa dia bermula.”

Rio Ferdinand juga memuji persembahan Maguire yang membuat satu bantuan gol untuk Bukayo Saka

“Dia [Maguire] kelihatan begitu selesa dengan jersi England. Dia hebat hari ini. Dia menjadi ancaman mutlak di kotak lawan. Percubaannya menyentuh palang dan turut menawarkan gol kepada Saka.”

Maguire tidak mempunyai musim terbaik bersama Manchester United, hanya memulakan lima perlawanan merentasi pertandingan di bawah Erik ten Hag tapi persembahan bersama England tidak mengecewakan

Sumber : Sportskeeda

Lain-Lain Artikel

Jersi Terbaru Manchester United

Lain-Lain Artikel

Galeri Gambar