Berita Terkini

Rekod Rashford menentang Man City, mampu jaringkan gol minggu ini?

8812E40F-A746-4653-8ACF-8B36B91BE07F

Penyerang sensasi United, Marcus Rashford akan membida untuk menjaringkan gol dalam perlawanan kesembilan berturut-turutnya di Old Trafford apabila Manchester United menyambut Manchester City untuk perlawanan derby Manchester.

Pemain antarabangsa England itu menjadi pemain Red Devils pertama sejak Wayne Rooney pada Mac 2010 yang mendaftar untuk lapan penampilan berturut-turut di laman sendiri apabila dia menjaringkan dua gol menentang Charlton Athletic dalam suku akhir Piala EFL

Rashford telah berada dalam prestasi cemerlang untuk Man United musim ini, menjaringkan 15 gol dan mencatat enam bantuan dalam 25 penampilan dalam semua pertandingan

Sementara itu, pemain berusia 25 tahun itu telah menjaringkan gol dalam setiap enam penampilannya untuk United sejak bermula semula selepas Piala Dunia 2022.

Rashford berharap dapat memberi inspirasi kepada anak buah Erik ten Hag untuk meraih kemenangan kesembilan berturut-turut dalam semua pertandingan apabila Man City melawat Old Trafford dalam Liga Perdana hujung minggu ini.

Rashford telah berdepan Man City 16 kali sepanjang karier profesionalnya, dan dia telah mencatat lima kemenangan, dua seri dan sembilan kekalahan menentang mereka.

Dalam Liga Perdana, penyerang itu telah memenangi empat, seri dua dan tewas tujuh daripada 13 perlawanan bersama The Citizens, selain memenangi satu dan tewas dua daripada tiga perlawanan Piala EFL bersama pasukan Pep Guardiola.

Rashford telah menjaringkan empat gol dan mencatatkan satu assist dalam 16 perlawanan menentang Man City, dengan tiga daripada gol itu hadir dalam Liga Perdana.

Penyerang itu menjaringkan gol dalam penampilan pertamanya menentang The Citizens di peringkat senior, menjaringkan gol dalam kemenangan 1-0 di Stadium Etihad pada peringkat akhir kempen 2015-16.

Gol kedua Rashford menentang Man City datang dalam kekalahan 2-1 kepada Man United di Old Trafford semasa kempen 2017-18, manakala dia juga menjaringkan gol di Stadium Etihad pada 2019-20.

Pemain Inggeris itu juga dalam senarai pendek dalam kekalahan 3-1 kepada Red Devils pada perlawanan pertama separuh akhir Piala EFL semasa kempen 2019-20.

Rashford telah tewas dalam tiga perlawanan terakhirnya di Manchester Liga Perdana, termasuk kekalahan 6-3 di Stadium Etihad dalam liga utama England pada Oktober.

Penyerang itu hilang untuk kemenangan 2-0 Man United ke atas Man City di Old Trafford pada 2020, jadi dia bukan sebahagian daripada skuad Red Devils yang menewaskan Citizens di tempat sendiri dalam Liga Perdana, yang merupakan rekod yang akan dia lakukan ditekan untuk selesaikan pada minggu ini.

Sumber : Sportsmole

Lain-Lain Artikel

Jersi Terbaru Manchester United

Lain-Lain Artikel

Galeri Gambar