Berita Terkini

Pujian Owen buat Wan Bissaka

Ae13d999 5a12 4cf6 8900 191a25782ff4

Bekas pemain Liverpool dan Manchester United, Michael Owen percaya “tiada pemain yang mahu menentang” Aaron Wan-Bissaka selepas aksinya menentang Crystal Palace.

Pemain berusia 25 tahun itu bermula ketika The Red Devils melawat bekas kelabnya dalam Liga Perdana.

Akhirnya, pasukan Old Trafford terpaksa berkongsi mata apabila perlawanan berkesudahan dengan keputusan seri 1-1.

Bagaimanapun, pemain itu menghasilkan satu lagi prestasi hebat untuk United. Dalam kempen semasa, bek kanan itu telah kehilangan tempat dalam skuad kepada Diogo Dalot.

Erik ten Hag lebih memilih pemain antarabangsa Portugal dalam skuad utama musim ini.  Pemain berusia 23 tahun itu telah memainkan sebahagian besar minit di sebelah kanan pertahanan sejak ketibaan pengurus Belanda itu.

Tetapi Dalot telah banyak diketepikan sejak pulang dari Qatar.  Pemain Portugis tidak dapat dipilih dalam perlawanan baru-baru ini.  Hasilnya, Wan-Bissaka telah diberi beberapa peluang,

Menentang Palace, pemain berusia 25 tahun itu tampil mantap di bahagian pertahanan.  Dia melakukan terjahan cemerlang ke atas Wilfried Zaha pada minit-minit akhir dengan penyerang itu masuk ke gawang.

Bercakap selepas perlawanan kepada Premier League Productions (h/t Metro ), Owen memuji kehebatan pertahanan bek kanan itu.

“Saya rasa bila Wilfried Zaha melihat bahawa Wan-Bissaka akan marking dalam permainan yang dia fikir, ‘oh tidak’.  Kerana tiada pemain mahu menentang pemain seperti Wan-Bissaka.”

Wan-Bissaka menandatangani kontrak dengan United pada musim panas 2019 dari Palace.  Pemain berusia 25 tahun itu adalah nama pertama dalam senarai skuad untuk sebahagian besar masanya di bawah Ole Gunnar Solskjaer.

Bagaimanapun, dengan pemergian pemain Norway itu, pemain antarabangsa England B-21 menjadi pilihan pertama.  Sebelum Piala Dunia 2022, dia hanya bermain 4 minit bola sepak pasukan utama.

Sumber : Man Utd News / We All Follow United

Lain-Lain Artikel