Posisi Luke Shaw sukar di gugat

0

Luke Shaw merupakan nama pertama yang akan Solskjaer senaraikan dalam kesebelasan utama United pada perlawanan akan datang. Luke Shaw telah melengkapkan perpindahan ke United dengan nilai £30 juta dari Southampton pada 2014. Luke Shaw kini sedang berusaha mempamerkan prestasi terbaiknya untuk mendapat tempat dalam senarai terakhir pemain pasukan antrabangsa England menjelang Piala Eropah  pada hujung musim ini.

Luke Shaw telah direhatkan ketika United tewas kepada Sheffield United sekaligus memberi peluang kepada rakan sepasukannya Alex Telles untuk memulakan permainan tersebut. Dan pada perlawanan awal pagi tadi, Shaw yang berusia 25 tahun telah mempamerkan satu persembahan yang terbaiknya pada musim ini. Kemungkinan Solskjaer akan mengekalkan posisi pertahanan kiri tersebut tanpa sebarang keraguan.

Southampton telah di belasah United 9-0 selepas hanya bermain dengan 10 orang seawal minit ke 2 perlawanan. Dia telah mencipta 2 peluang gol kepada rakan sepasukan daripada 4 gol pada separuh masa pertama. Luke Shaw telah membuat hantaran lintang yang cantik sebelum disempurnahkan dengan sentuhan kemas Bissaka untuk gol pertama United. Seterusnya dia sekali lagi melakukan hantaran lintang yang cantik untuk Edinson Cavani menanduk masuk gol ke-4 bagi United. Selain itu Luke Shaw juga ada terlibat dalam pergerakan gol kedua United yang dijaringkan oleh Rashford selepas mendapat hantaran leret cantik dari Greenwood.

Solskjaer kemudian telah mengeluarkan Luke Shaw untuk memberikan waktu rehat yang cukup disamping dapat mengelakkan Shaw dari mengalami kecederaan dalam perlawanan tersebut. Penjaga gol United, David de Gea ada berkata mengenai Luke Shaw di mana Shaw merupakan pemain penting dan senjata rahsia bagi United dalam melakukan serangan. Tidak disangkal, Luke Shaw kini berada dalam prestasi terbaiknya pada musim ini.

Disebalik perkembangan bagus prestasi Luke Shaw adalah disebabkan kehadiran Alex Tellas yang telah memberikan saingan untuk merebut kedudukan dalam kesebelasan utamam posisi kiri itu. Kehadiran Tellas telah membuatkan Shaw akan sentiasa memberikan yang terbaik sepanjang sesi latihan mahupun perlawanan sebenar.

Perkembangan baik ini memberikan berita baik buat pengurus pasukan England Gareth Southgate. Shaw hanya beraksi sekali sahaja dalam tempoh 5 tahunnya bersama United. Persembahan baik Luke Shaw ini pasti akan memberi ruang kepadanya untuk bermain dalam kesebelasan utama England sekaligus mengetepikan rakan sepasukannya Ben Chilwell.

- Advertisement -