Berita Terkini

Penjelasan Ten Hag mengapa keluarkan Varane dan Martinez

4c503da2 5de9 4b6c A4c4 A47ec32ee7e5

Erik ten Hag telah menjelaskan mengapa dia menggantikan bek tengah Raphael Varane dan

Lisandro Martinez lewat kekalahan Manchester United kepada Newcastle.

Ia adalah penggantian yang pelik dan tidak dijangka ketika Manchester United kelihatan untuk kembali beraksi di tempat lawan di Newcastle.

Dengan ketinggalan 1-0, United melakukan perubahan tiga kali ganda pada minit ke-83, membawa masuk Fred, Facundo Pellistri dan Victor Lindelof .

Sebagai sebahagian daripada perubahan itu, dia mengeluarkan  kedua-dua bek tengah, Raphael Varane dan Lisandro Martinez, selain Scott McTominay.

Keputusan Erik ten Hag tidak membuahkan hasil. Manchester United melepaskan gol kedua untuk tewas 2-0, dengan Victor Lindelof dikalahkan dengan tandukan.

Pengurus Manchester United itu menjelaskan bahawa keputusannya adalah perjudian taktikal..

Dia memberitahu BBC Sport : “Akhirnya kami kalah jadi kami memutuskan untuk pergi dengan tiga pemain di belakang dan bermain pemain serangan tambahan dan saya memutuskan untuk mengambil kedua-dua bek tengah dengan Lindelof untuk mempertahankan ruang.”

Mengulas lanjut, melalui The Athletic , Ten Hag berkata: “la pada penghujungnya. Anda mempertaruhkan segala-galanya. Pergi satu lawn satu di belakang, keluarkan dua bahagian tengah anda, bawa pemain baru masuk yang boleh bertahan dengan ruang di belakangnya dan bawa pemain tambahan dalam serangan. Anda berharap untuk mengubah permainan, anda perlu mencubanya.”

Penggantian Ten Hag sangat bagus musim ini dan ada kalanya mengubah permainan memihak kepada pasukan.

Sebahagian daripada itu adalah kerana dia bersedia untuk berjudi, dan menyerang ia kadang-kadang tidak berfungsi.

Tiga di belakang bukanlah taktik yang telah dia gunakan sama sekali, dan tidak mungkin menjadi penyelesaian yang dia cuba lagi dengan tergesa-gesa

Lisandro Martinez kelihatan jengkel untuk digantikan, dan itulah hasrat dan kehendakya untuk menang

Dia telah cemerlang sepanjang perlawanan, dan hampir pastu akan memulakan perlawanan seterusnya pasukan di tempat sendiri menentang Brentford pada pertengahan minggu.

Sumber : Man Utd News / United in Focus

Lain-Lain Artikel