Pencapaian terbaik Solskjaer di Manchester United

Bekas pemain Manchester United, Paul Ince memberi penghormatan kepada pengurus The Red Devils, Ole Gunnar Solskjaer.

0

Menurutnya, pengurus dari Norway itu berjaya membentuk watak Manchester United menjadi pasukan yang mampu bersaing untuk menjadi kejuaraan pada musim ini. Solskjaer dilantik untuk mengendalikan Manchester United pada Disember 2018. Dia menggantikan Jose Mourinho yang dipecat oleh pengurusan United.

Pada mulanya, banyak yang diragukan mengenai pengendali baru United, Solskjaer, adakah dia mampu membawa United kepada kejayaan. Tetapi dalam dua tahun terakhir ini, terdapat kemajuan yang baik yang ditunjukkan oleh pasukan The Red Devils.

Ince mengakui bahawa dia kagum melihat perkembangan semasa United. “Saya rasa Ole adalah orang yang sentiasa tenang dan tidak mudah beremosi dalam keadaan apa pun,” kata Ince kepada Sky Sports.

Ince mengakui bahawa pada mulanya dia meragui kemampuan Solskjaer untuk melatih MU. Tetapi dia merasakan pengurus itu berjaya mengatasi semua keraguan itu.

“Ketika United memberikan tugas itu kepada Ole, saya fikir dia masih belum berpengalaman untuk mengendalikan salah satu kelab terbesar di dunia. Pada masa itu saya merasakan ada pengurus yang lebih baik dengan pengalaman lebih bagus seperti Steve Bruce atau Mark Hughes,” kata Ince.

“Tetapi satu perkara yang menarik ialah Ole berjaya mengubah pemikiran pemainnya setelah era Jose Mourinho. Kami dapat melihat hasilnya sangat bagus,” tambah Ince mengenai pengaruh Solskjaer yang merupakan DNA Manchester United.

Satu perkara yang membuat Ince kagum dari Solskjaer MU adalah bagaimana Red Devils kini mempunyai mentaliti yang sangat kuat.

“Kami dapat melihat rekod pasukan mereka di mana mereka selalu ketinggalan, mereka boleh kembali. Mereka sekarang mempunyai watak hebat dan juga mental yang kuat untuk mengejar keputusan ketika ketinggalan,” kata Ince.

“Sebagai pengurus, anda pasti tidak mahu pasukan anda ketinggalan terlebih dahulu. Tetapi kemampuan untuk membuat kemunculan semula menunjukkan bahawa pasukan ini mempunyai watak dan juga mentaliti yang baik,” katanya.

- Advertisement -