Berita Terkini

Pellistri memberikan sesuatu yang berbeza dalam pilihan serangan United

84777193 Edd7 43fe B364 6b865d22bac9

Bagi seseorang yang bermain seperti tidak sabar, Facundo Pellistri telah menunjukkan tahap kesabaran yang mengagumkan di Manchester United.

Pemain sayap itu akhirnya membuat penampilan pertamanya untuk kelab itu sebulan yang lalu, muncul pada kemenangan Piala Carabao menentang Charlton.

Dia telah menunggu dua tahun, lima bulan dan tiga hari untuk penampilan sulungnya, bermain untuk negaranya sebelum kelabnya, tetapi selepas 10 minit di Old Trafford, emosi mentah orang ramai bermakna dia tidak kelihatan lebih kerap.

Pellistri adalah pelari langsung menentang Addicks dan dia menjaringkan gol untuk Marcus Rashford dalam kemenangan 3-0.  Sejak itu dia telah membuat penampilan kameo menentang Nottingham Forest dan Reading, tetapi pada malam Rabu adalah penampilan pertamanya, debut Liga Perdana.

Erik ten Hag beralih kepada pemain berusia 21 tahun itu dengan hanya lebih setengah jam menentang Leeds dan impaknya serta-merta.

Dia tidak mendapat bantuan untuk gol Rashford tetapi kerjanya mengekalkan bola tetap hidup membolehkan Diogo Dalot melencong di hantaran silang.

Jadon Sancho tiba dengan Pellistri dan keseimbangan serangan United terpesong. Rashford bergerak melalui bahagian tengah dan Pellistri turun ke sayap kanan.

“Sukar untuk dianalisis tetapi saya fikir sebaik sahaja kami membuat perubahan ia berbeza untuk lawan,” kata Ten Hag.  “Ia sukar untuk lawan kerana dinamik berubah. Pemain pertahanan dalam cara tertentu, mereka mengharapkan serangan tertentu dan kemudian tiba-tiba semuanya berubah.”

“Jika kami berpindah ke sana, bukan sahaja Rashford tetapi kami membawa masuk Sancho dan kami membawa masuk Pellistri. Dan itu mengubah permainan, seperti yang kami lakukan pada hari Sabtu juga. Dan kami mendapat manfaat daripada situasi itu, saya fikir.”

Mengubah dinamik serangan ialah sesuatu yang Ten Hag perkatakan dalam beberapa minggu lepas.  Dia menggunakan penjelasan yang sama apabila dia berbincang untuk memindahkan Bruno Fernandes ke kanan untuk menggantikan Antony, menukar persamaan dengan bek sayap berbanding pemain sayap dengan lebih kepada pemain tengah.

Pellistri mungkin menawarkan fungsi yang serupa.  Dengan Antony sebagai pemain sayap kanan pilihan pertama, pasti ada potensi untuk Pellistri menjadi barisan seterusnya.  Dia nampaknya telah mendahului Anthony Eaglea.

Antony dan Pellistri mungkin kedua-duanya adalah pemain sayap kanan, tetapi mereka adalah pemain yang sangat berbeza. Antony itu suka memotong jauh ke kaki kirinya, dia tidak begitu langsung ketika mengambil pemainnya dan permainannya sentiasa mengenai kombinasi.

Jika pertahanan menyesuaikan diri dengan rentak itu maka Pellistri, 21, boleh menjadi pemain yang mengganggunya.

Dalam skuad yang penuh dengan pemain  sayap, dia adalah pemain sayap kanan kaki kanan yang meragut pemain pertahanan.  Kejujuran itu mungkin mencipta peluang, seperti yang dia lakukan ketika menentang Charlton untuk penampilan pertama itu.

Sumber : Manchester Evening News

Lain-Lain Artikel