Berita Terkini

Owen Hargreaves memberikan pendapat mengenai penampilan Facundo Pellistri melawan Real Betis.

Owen Hargreaves memberikan pendapat mengenai penampilan Facundo Pellistri melawan Real Betis.

Facundo Pellistri membuat penampilan debut Liga Europa yang tidak akan dilupakan walaupun dengan aksi singkat namun memberikan impak baik ketika melawan Real Betis.

Pellistri masuk ke dalam permainan pada menit ke-82 dengan skor 3-1, dan pada menit ke-83, ia membantu menciptakan gol ke-4.

Pemain muda asal Uruguay ini memainkan peranan penting dalam gol pertama Wout Weghorst di Old Trafford. Dia berlari cepat ke garis di samping melakukan crossing, yang disambar oleh Scott McTominay namun di selamatkan, dan dengan tenang disudahkan oleh striker Belanda tersebut.

Pellistri menunjukkan kombinasi kepantasan, mengendali bola dengan baik, dan mengetahui apa yang harus dilakukan ketika memegang bola.

Salah satu kesimpulan kami setelah perlawanan tersebut adalah bahawa Facundo Pellistri memerlukan lebih banyak waktu bermain. Ini hanya penampilannya yang kelima, dengan sebahagian besar di antaranya hanya beberapa minit di akhir perlawanan.

Dia sudah mencatat satu assist di Carabao Cup, dan dia berhasil mengatasi pertahanan dua kali ketika melawan Real Betis.

Pundit BT Sport yang juga bekas pemain United, Owen Hargreaves terkesan dengan kombinasi kepantasan dan kebolehan Pellistri.

Dia berkata: “Saya terkesima dengan kepantasan dia bergerak. Dia hanya berada di sisi kanan, seperti pemain sayap zaman dulu, dan berusaha menewaskan pertahanan lawan. Penyerang sayap lainnya selalunya kerap mengawal bola dan melakukan banyak sentuhan.

“Itu adalah penampilan singkat yang hebat. Fans United pasti ingin melihat lebih banyak darinya.”

Pellistri menawarkan gaya permainan yang berbeza. Sementara Antony lebih suka memotong ke dalam, Pellistri suka mempertahankan bola di kaki kanannya dan melakukan crossing.

Mungkin ada kesempatan bagi Pellistri untuk bermain di leg kedua, dengan Manchester United di hadapan 4-1. Dia pernah bermain di Sepanyol sebelumnya dengan Alaves dan pasti ada sesuati yang boleh kita harapkan.

Lain-Lain Artikel