Mengapa Varane boleh menjadi “Mr. Right” di Manchester United?

0

 

Selangkah lagi, Varane akan mengenakan jersi “Red Devils” dan menampilkan kemunculan pertama beliau untuk pasukan united dan membawa kehidupann barunya di Old Trafford. Dalam kerjaya puncaknya, Varane tidak pernah kalah dalam final besar. Trofi Liga Juara-Juara dan Piala Dunia yang di menangi oleh pemain tengah bertahan Perancis itu membuktikan bahawa dia adalah pemain berbakat besar yang sebenarnya, bukan hanya cerita di surat khabar.

27077056-8613-441B-84EE-D7DA10D01CEA

Hampir 3 tahun kendalian Solskjaer, Manchester United tewas dalam 4 separuh akhir dan 1 final. Selain itu, mereka berada di kedudukan ke-3 dan ke-2 dalam Liga Perdana sejak Ole mengambil alih pasukan. Sesuatu yang hilang di Old Trafford adalah suasana pasukan yang menang. Atau sekurang-kurangnya, ia mesti datang dari beberapa individu yang menjadi juara sejati. Seperti di lakukan oleh Rio Ferdinand & Nemanja Vidić, Jaap Stam & Ronny Johnsen dan banyak lagi pada masa lalu, Ole telah mencapai banyak kejayaan dengan United. Memenangi piala dengan “Red Devils” pada zamannya adalah wajar seperti satu budaya yang sangat diperlukan. Ole memahami bahawa kata- kata dari sifu beliau iaitu Sir Alex yang mana “menyerang kita memenangi perlawanan tetapi bertahan dengan baik kita memenangi trofi” tiada di dalam pasukan united sekarang. Jadi ole mencari ramuan yang terbaik untuk di satukan bersama kapten United.

Varane telah menghabiskan 10 tahun bermain untuk Real Madrid, mengalami tempoh paling berjaya di kelab. Dia bermain banyak perlawanan akhir dan memenangi kesemuanya. Selain itu, dia juga menjalani masa yang baik dengan pasukan Perancis pada tahun 2018. Pada kali kedua Les Bleus mencapai puncak dunia, Varane bermain sepenuhnya dari minit pertama hingga saat terakhir. Oleh itu, dengan munculnya di Carrington, pemain tengah bertahan Perancis itu pasti akan membawa suasana yang berbeza.

3662201F-C012-438E-9C19-1AC6C299811D

Kegembiraan dari berita kedatangan Varane adalah sesuatu yang dapat dirasakan oleh peminat United. Tetapi dengan kontrak sasaran ini, “Red Devils” tidak hanya mahu berhenti dari segi mental? Apa yang dimiliki Varane adalah perkara utama. Kecergasan, kekuatan fizikal, penglihatan taktikal, segala-galanya ada pada Varane. Varane hanya lemah kerana tidak dapat menjadi pemimpin, tetapi di United, ini telah dijaga oleh Maguire. Oleh itu, di Old Trafford, pemain tengah bertahan Perancis itu akan dianggap sesuai dan sempurna.

1B797DF7-81B4-4BBB-8081-8C5AD8A5336D

Pada musim lalu, berkali-kali bertemu United ia terserlah dengan kelembapan duo pertahanan tengah united itu untuk terus bertahan. Kelemahan terbesar Maguire adalah kelajuan dan ini akan dikompensasikan oleh Varane. Selain itu, dalam setiap fasa pertempuran udara, United sekarang akan memiliki satu lagi “tower”. Dahulu, lawan cukup sukar dengan Maguire, tetapi sekarang mereka harus menghadapi pemain dengan kemampuan tandukan yang unggul dan sempurna.Jika di nilai, Varane lebih baik daripada Bailly, Lindelof atau Jones.

Sama-sama kita nantikan kemunculan pertama pemain perancis ini dalam pasukan utama Manchester United.

CF488CA3-F2A2-45C9-8446-9B071C81AEF1

- Advertisement -