Berita Terkini

Mengapa Luke Shaw menjadi pemain penting dalam sistem Erik Ten Hag

68943432 Ef71 4142 B27a 8ed7adc399a3

Pemain bek kiri United dan England, Luke Shaw telah menjadi salah seorang pemain Manchester United yang paling diremehkan musim ini. Ya mungkin disebabkan penurunan prestasi pada awal musim..

Di bawah Erik ten Hag, permainan pemain Inggeris itu telah berkembang lebih jauh, dan dia telah menunjukkan tanda-tanda peningkatan yang hebat.

Pada awal musim, tempatnya digantikan oleh pemain baru Tyrell Malacia yang berjaya menucuri tumpuan mengekang Mo Salah..

Selepas beberapa perlawanan, Shaw memenangi tempatnya kembali dalam pasukan dan telah menguncinya sejak itu.

Carl Anka dari Athletic menganalisis keseluruhan permainannya dan perkara yang dia bawa kepada pasukan.

“Apabila United menguasai bola, Shaw sering terlibat.”

“Skor tingginya untuk jumlah permainan pautan (95 daripada 99) menunjukkan banyak gerakan hantaran United menampilkan Shaw bertukar hantaran pendek dengan rakan sepasukan.”

“Skornya yang baik untuk perlawanan di kotak lawan (64 daripada 99) menggambarkan kekerapan dia mendapat bola ke sepertiga akhir”

“Skor yang baik untuk keupayaan mengekalkan bola (69 daripada 99) menunjukkan Shaw adalah pasangan kaki yang selamat apabila menggunakan bola”

“Peminat United sudah terbiasa dengan Shaw menggelecek bola dengan bahagian luar kaki kirinya. Dia selalunya boleh kelihatan kasual tetapi lebih berhati-hati daripada tidak apabila menggunakan bola”

Shaw sangat teknikal dan hebat, memajukan bola dari belakang ke hadapan. Dia sangat tahan tekanan dan memudahkan pembentukan.

Ten Hag akan mahu dia membuat lebih banyak larian ke hadapan, untuk mengekalkan lebar terhadap pasukan yang menggunakan blok rendah.

Shaw mempunyai Piala Dunia FIFA yang cemerlang dan akan berusaha untuk membawanya ke tahun baharu. United telah memutuskan untuk mencetuskan lanjutan satu tahunnya, seperti yang dilaporkan ole Laurie Whitwell

Sumber : The People Person

Lain-Lain Artikel