Berita Terkini

Lingard menamakan Van Gaal paling hampir dengan Sir Alex

Bd4bdcfa 28a2 495b 9f5c F7fab5728e18

Bekas pemain Manchester United, Jesse Lingard telah menamakan Louis van Gaal sebagai pengurus yang paling hampir untuk mereplikasi pemerintahan Sir Alex Ferguson di Old Trafford.

The Red Devils bertambah baik sejak hubungan mereka pada 2013. Mereka hanya memenangi tiga trofi utama sejak itu, Piala FA pada 2016 dan Liga Europa dan Piala Liga pada 2017.

Lingard adalah sebahagian daripada skuad yang gagal dan kelab itu melalui lima pengurus dalam tempoh tersebut.

Lingard meninggalkan Manchester United sebagai ejen percuma pada musim panas lalu dan menyertai Nottingham Forest.

Walau bagaimanapun, dia telah bertemu dengan bercakap besar tentang masanya di Old Trafford.  Dia ditanya pengurus mana yang paling hampir untuk mengembalikan zaman kegemilangan pemerintahan Sir Alex Ferguson.

“Mungkin Van Gaal.  Dia mempunyai struktur.  Semua orang faham apa yang dia mahukan.  Saya suka Van Gaal.  Sangat taktikal, semua orang bersetuju dengan itu.”

Van Gaal dilantik sebagai pengurus Red Devils pada 2014 berikutan pemecatan David Moyes, yang menggantikan Sir Alex Ferguson pada tahun sebelumnya.

Pengurus Belanda itu tiba sebagai salah seorang jurulatih paling terkenal di Eropah yang pernah berkhidmat di Ajax dan Bayern Munich.

Manchester United memulakan kehidupan dengan cemerlang di bawahnya, dengan gaya permainan tertentu yang mengelak skuad Moyes.  Beliau menyelia 54 kemenangan, 24 seri dan 25 kekalahan sepanjang pemerintahannya.

Lingard muncul dalam skuad United sekarang, menampilkan 41 kali, menjaringkan enam gol dan memberikan empat bantuan.

Namun, kempen terakhirnya di kerusi panas Old Trafford dipenuhi dengan isu berpunca daripada tekanan yang semakin meningkat ke atasnya ketika United tersandung.  Jurulatih Belanda itu mengetuai skuadnya ke Piala FA pada 2016 tetapi dia dipecat keesokan harinya selepas Red Devils terlepas kelayakan Liga Juara-Juara UEFA kerana perbezaan gol.

Sumber : Sportskeeda

Lain-Lain Artikel