Kloop:”Perpindahan Ronaldo hanya untuk sementara bukan untuk masa depan”

0

7783F335-C539-4975-AECF-6B5D54B56302

Pengurus Liverpool, Jurgen Klopp secara diam-diam mengikuti perkembangan perpindahan kapten Portugal, Cristiano Ronaldo.

Klopp menilai perpindahan Ronaldo ke liga perdana inggeris akan menjadi pelaburan jangka pendek.

Ronaldo (36 tahun)memutuskan untuk meninggalkan Juventus, yang dia pertahankan sejak 2018 untuk menyertai Manchester United.

Pernah dikaitkan dengan Manchester City namun Ronaldo pada akhirnya telah memilih untuk kembali ke Manchester United.

Ternyata kembalinya Ronaldo ke liga perdana inggeris telah mendapat perhatian pengurus Liverpool Jurgen Kloop.

Menurutnya, perpindahan seperti Ronaldo, yang kini berusia 36 tahun, bukan pelaburan jangka masa panjang.

“Sebenarnya, saya mengikuti (drama perpindahan Ronaldo) seperti penyokong bola sepak yang lain.”Anda mungkin mempunyai lebih banyak pengetahuan mengenai sama ada ia akan berlaku atau tidak, daripada saya ketahui kata Klopp kepada Goal. 

“Ini bukan mengenai saya untuk menilai itu, tetapi jika kelab lain boleh melakukan perkara seperti ini maka pastinya bukan pelaburan untuk masa depan, bahawa dalam tiga atau empat tahun mereka akan mendapat manfaat daripada itu buat masa ini, dan itu tidak akan lama.

“Begitulah cara beberapa kelab berfungsi, dan itu bagus, tetapi harus ada cara yang berbeza. Harus ada pasukan untuk satu tahun kemudian dan untuk dua tahun kemudian, tiga tahun kemudian.” 

“Senang jika anda dapat memenangi piala, tetapi walaupun dengan skuad terbaik di dunia.tidak mungkin setiap tahun.

“Sekiranya itu tidak mungkin, anda masih perlu memastikan bahawa anda berkembang sebagai satu pasukan, sebagai sebuah kelab, dan anda menggunakan perkara seperti ini. Itulah yang kami lakukan dan itulah yang kami lakukan. ”

“Selebihnya tidak ada di tangan kami. Kami menontonnya seperti anda semua, dan kami melihat apa yang berlaku,” tambah Klopp.

- Advertisement -