Berita Terkini

Jika Ronaldo pun di kritik, ia akan berlaku juga pada pemain lain – Harry Maguire

FCC877FE-B6E5-4E43-8E27-F2D7E1CB5A73

Kapten Manchester United, Harry Maguire telah memberikan reaksi terhadap kritikan yang datang kepadanya dengan merujuk bekas rakan sepasukannya, Cristiano Ronaldo.

Pemain pertahanan Inggeris itu telah dikritik sejak tiba di Old Trafford pada 2019 dari Leicester City.

Maguire yang kini berusia 29, ditandatangani dengan harga £78.3 juta – bayaran perpindahan rekod dunia untuk pemain pertahanan.

Tanda harga itu telah membelenggu banyak masanya bersama Manchester United. Dia sentiasa dikecam kerana prestasi yang dianggap buruk dan kekurangan kepimpinan.

Dia telah membuat sembilan penampilan merentasi pertandingan musim ini, membantu Red Devils mengekalkan empat gol tanpa bolos.

Maguire telah jatuh dalam barisan utama dalam pasukan Erik ten Hag , dengan Raphael Varane dan Lisandro Martinez sebagai gandingan pertahanan pilihan bos United.

Bagaimanapun, dia mengagumkan dengan pasukan kebangsaan England dan memberikan bantuan untuk Bukayo Saka dalam kemenangan pembukaan Piala Dunia FIFA 6-2 ke atas Iran pada 21 November.

Dia ditanya mengenai kritikan yang datang m kepadanya dalam sidang media pra-perlawanan menjelang pertembungan Kumpulan B Three Lions seterusnya menentang Amerika Syarikat.

Maguire menggunakan Cristiano Ronaldo sebagai contoh seseorang yang mempunyai pengkritik yang tidak sepatutnya (melalui BBC Sport)

“Tiada siapa yang suka dikritik, tetapi itu adalah sebahagian daripada permainan. Cristiano [Ronaldo] adalah salah seorang pemain terbaik m dalam sejarah, yang terbaik untuk saya, dan dia dikritik setiap hari. Jika ia berlaku kepadanya, ia juga boleh berlaku kepada mana-mana di antara kita.”

Cristiano Ronaldo bermain dengan Maguire di United sehingga Piala Dunia FIFA di Qatar.

Penyerang Portugal itu bergelut untuk prestasi sebelum kejohanan antarabangsa, menjaringkan hanya tiga gol dan memberikan dua bantuan dalam 16 penampilan di seluruh pertandingan.

Ramai yang telah mencari kesalahan dengan persembahan pemain berusia 37 tahun itu, dan Maguire merasakan ia tidak layak memandangkan kerjayanya yang luar biasa.

Cristiano Ronaldo telah meninggalkan Red Devils selepas bersetuju untuk menamatkan kontrakya di tengah-tengah temu bual kontroversinya dengan wartawan Piers Morgan.

Lain-Lain Artikel

Jersi Terbaru Manchester United

Lain-Lain Artikel

Galeri Gambar