Berita Terkini

Hutang Manchester United kini meningkat hampir £1 bilion

8ace3aea B179 4c02 A616 60eef18883a7

Hutang Manchester United kini hampir £ 1 bilion, menurut The Times. Man United telah menanggung banyak hutang buat sementara waktu sekarang. Ini adalah salah satu daripada banyak sebab mengapa pemilik semasa, keluarga Glazer, sangat tidak popular di kalangan penyokong apabila mereka mula-mula mengambil alih pada 2005, kelab itu hampir bebas dari hutang.

Hutang itu telah meningkat secara drastik sejak 18 tahun yang lalu. Awal tahun ini, dianggarkan bahawa Tottenham Hotspur adalah satu-satunya kelab Inggeris yang mempunyai lebih banyak hutang (melalui The Sports Journal ), sebahagian besarnya ke stadium baharu mereka yang dibuka pada 2019.

Menurut The Times, hutang itu kini meningkat kepada angka hampir £1bn Hutang kekal pada $650 juta. Walau bagaimanapun, perubahan dalam kadar pertukaran antara pan dan dolar telah meningkatkan angka itu sebanyak £60 juta

Selain itu, Red Devils telah mengeluarkan £206 juta daripada perjanjian kredit £300 juta, yang mereka berhasrat untuk membayar balik pada 30 Jun. Mereka juga berhutang £227 juta dalam yuran perpindahan tertunggak. Ini terkumpul kepada jumlah hutang sebanyak £968m.

Sementara itu, bil gaji kelab dalam tiga bulan terakhir tahun kalendar menjunam sebanyak £5 juta. Ini adalah terutamanya kerana pemergian Cristiano Ronaldo, yang dilaporkan sebagai penerima pendapatan tertinggi di Old Trafford.

Pemenang Ballon d’Or lima kali tu meninggalkan Man Utd pada November dalam keadaan kontroversi.

Berikutan kekecewaan yang semakin meningkat pada masa bermainnya, dia membidik beberapa tokoh penting di kelab itu dalam temu bual yang terkenal dengan personaliti TV British Piers Morgan.

Tidak lama selepas temu bual, keluarga Glazer mengumumkan mereka berhasrat untuk menjual pegangan mereka dalam Man Utd.

Setakat ini, Sheikh Jassim dan Sir Jim Ratcliffe adalah dua parti terkemuka dalam perlumbaan untuk Red Devils.

Sumber : Man Utd News

Lain-Lain Artikel