Berita Terkini

Gary Neville menyukai peranan Wout Weghorst

DCFE137C-E1B1-4FD9-BCE9-B4BAE9C9D3BD

Bekas bek kanan Manchester United, Gary Neville telah mengakui dia peminat penyerang Belanda, Wout Weghorst dan dapat melihat mengapa dia memulakan setiap perlawanan untuk Red Devils walaupun dia tidak menjaringkan gol.

Manchester United telah menikmati musim 2022–23 yang berjaya jadi jauh. Di bawah pimpinan Erik ten Hag, The Red Devils kelihatan lebih segar dan kini berada di tangga ketiga Liga Perdana dengan 49 mata.

Mereka hanya lima mata di belakang pendahulu Arsenal, walaupun telah bermain permainan tambahan dan ramai yang percaya United adalah sebahagian daripada perlumbaan kejuaraan semasa.

Satu sebab mengapa mereka begitu mengagumkan ialah pemerolehan Wout Weghorst ke atas Besiktas pada Januari.  Pemain berusia 30 tahun itu ditandatangani secara pinjaman sehingga akhir musim dengan bayaran €3 juta.

Dia telah memulakan setiap perlawanan untuk Manchester United sejak itu.  Satu-satunya gol beliau dalam 10 penampilan untuk kelab adalah menentang Nottingham Forest dalam Piala EFL.

Bagaimanapun, Gary Neville percaya target

Man 6’6 itu membawa lebih daripada gol kepada pasukan.

Semasa bercakap di podcastnya, dia berkata:

“Saya suka Wout Wehghorst.  Kami tidak sepatutnya ketawa, tetapi ada masanya hari ini… Anda perlu mengagumi Erik ten Hag yang memilihnya untuk setiap perlawanan.”

Dia menyambung:

“Saya bertanya kepada Ten Hag mengenai perkara itu sebelum perlawanan.  Dia merasakan dia membawa sesuatu kepada skuad, dan saya boleh nampak sebabnya.  Man United musim lalu, terdapat perdebatan sama ada mereka boleh menekan Cristiano Ronaldo atau tidak.  Mereka mungkin tidak menutup dari hadapan.  Mereka tidak boleh menekan.  Anda perlu dapat menekan dalam permainan moden.”

Dia menambah:

“Apa yang Weghorst lakukan, dia sangat bagus dalam peralihan. Dia sangat pandai mempertahankan set piece. Dia sangat baik apabila mereka dalam bentuk dan dia memerhatikan ruang.  Dia melakukan tugas penting untuk skuad yang mempunyai banyak bakat menyerang.  Itulah sebabnya dia bermain setiap minggu.”

Sumber : Sportskeeda

Lain-Lain Artikel

Jersi Terbaru Manchester United

Lain-Lain Artikel

Galeri Gambar