Berita Terkini

Gary Neville gesa Fernando Santos letakkan Bruno Fernandes di posisi tengah..

B5171C27-E00F-4D71-83F4-0DD05D698D2C

Gary Neville menggesa bos Portugal, Fernando Santos untuk memainkan bintang Manchester United, Bruno Fernandes dalam posisi bahagian tengah memberikan posisi kegemarannya.

Pemain berusia 28 tahun itu telah ditempatkan di sebelah kanan awal dalam kedua-dua dua perlawanan sejak Piala Dunia di Qatar.

Walau bagaimanapun, walaupun Fernandes menjaringkan dua gol dan dua bantuan daripada dua perlawanan Portugal, tiada satu pun daripada empat penglibatan golnya di sebelah kanan.

Detik paling berpengaruh di nombor lapan adalah apabila penyerang AC Milan, Rafael Leao telah menggantikan pemain tengah Wolves, Ruben Neves pada separuh masa kedua, yang menyebabkan Fernandes bermain lebih di tengah dengan Leao keluar ke kiri dan Joao Felix bergerak ke kanan.

Portugal kelihatan jauh lebih bebas apabila mereka hanya mempunyai seorang pemain tengah bertahan di atas padang dengan Bernardo Silva dan Fernandes berkeliaran dan mempengaruhi permainan di hadapan.

Tetapi sejak awal Santos sering mengambil pendekatan yang lebih pragmatik yang tidak mungkin berubah apabila Portugal menghadapi ujian yang lebih berat nanti dalam pertandingan.

Tetapi Neville percaya bahawa persembahan Fernandes di sebelah kanan untuk United musim ini apabila Donny van de Beek diberi peluang di posisi pemain tengah menyerang telah menunjukkan bahawa dia merasa “janggal” di sebelah kanan.

Bercakap di Podcast Piala Dunia Gary Neville , legenda The Reds itu berkata:

“Bruno Fernandes ke kanan – kami tahu dia tidak boleh bermain di sana, kami telah melihat contoh di Manchester United – dia hampir [menuju] ke kanan.”

“Kami tahu ia tidak akan berkesan untuknya di pihak itu kerana dia berada di sana, tetapi dia tidak bermain, dia tidak menyukainya – dia tidak mempunyai rentak untuk itu – dia tidak pandai masuk ke dalam lubang kerana dia agak kekok di situ.”

“Apabila dia kembali ke bahagian tengah dengan Bernardo Silva dan [William] Carvalho di belakang dengan [Rafael] Leao, Joao Felix dan Cristiano [Ronaldo] di hadapan saya fikir ia kelihatan cukup bagus.”

Portugal, yang sudah layak ke peringkat 16 terakhir, menentang Korea Selatan esok dalam perlawanan terakhir Kumpulan H mereka.

Sumber : United in Focus

Lain-Lain Artikel

Jersi Terbaru Manchester United

Lain-Lain Artikel

Galeri Gambar