Berita Terkini

Ferdinand tidak setuju Paul Merson melabel Sabitzer pembelian panik

4434163B-AE58-4956-AE9D-F36057691C8F

Rio Ferdinand tidak bersetuju terhadap Paul Merson selepas bekas pemain Arsenal itu melabel Marcel Sabitzer sebagai pembelian “panik” Man Utd.

Sebagaimana Christian Eriksen telah diketepikan sehingga tiga bulan kerana kecederaan, Manchester United beraksi pada jam-jam terakhir jendela perpindahan

Pencarian dibuat dengan ramai pemain elit Eropah, dengan peluang melaporkan di Barcelona, ​​​​Real Madrid, Atletico Madrid, PSG dan Bayern Munich semuanya sedang dikaji.

Tetapi apabila Erik ten Hag menaikkan semangatnya selepas ditawarkan oleh Yannick Carrassco dari Atletico, dia jauh lebih mudah menerima apabila peluang Sabitzer muncul.

Pemain berusia 28 tahun itu segera bersetuju dengan syarat peribadi dengan United dan Bayern tidak teragak-agak untuk bersetuju dengan pinjaman selama enam bulan.

Perjanjian itu tidak mengandungi pilihan untuk membeli, bermakna jika Man Utd menandatanganinya secara langsung, perbincangan perlu dimulakan semula pada musim panas.

Walau apa pun, United telah mendapatkan pengganti Eriksen berprofil tinggi di bilik enjin mereka untuk baki musim ini.

Sabitzer adalah superstar Bundesliga semasa beliau di RB Leipzig antara 2014-21.

Dia menjaringkan 52 gol dan 42 bantuan dalam 229 penampilan dan disenaraikan dalam skuad Bundesliga dan Liga Juara-Juara musim ini untuk kempen 2019/20.  Bagaimanapun, dia mendapati ia lebih sukar sejak menyertai Bayern.

Hanya dua gol dan dua assist telah direkodkan dalam 54 perlawanan untuk Bayern.  Keputusan muktamad menyaksikan pemain antarabangsa Austria itu diturunkan ke bangku simpanan.

Sabitzer tidak dipilih untuk memulakan mana-mana daripada sembilan perlawanan Bundesliga terakhir Bayern.  Oleh itu pakar Paul Merson menggelar tindakan Man Utd sebagai pembelian “panik”.

“Dia bukan dalam pasukan Bayern Munich, dia jauh dari itu,” kata Merson kepada Sky Sports.  “Saya tahu kedua-dua di bahagian tengah [Joshua Kimmich, Leon Goretzka] terikat tetapi jika dia bagus dia akan menolak”

“Sekali lagi pembelian panik. Tiada minat terhadapnya pada 1 Januari, kini dia panik, Eriksen baru sahaja cedera dan dan panik dan anda membawa masuk pemain Bayern Munich di tempat keempat.  Bagi saya, saya tidak pasti tentang itu.

“Anak muda ini tidak berada dalam radar sebelum ini, dia tidak berada dalam pasukan Bayern Munich.  Jika saya peminat Manchester United, saya akan melihat dan fikir dia bukan dalam pasukan utama mereka jadi mengapa kami mahu dia dalam skuad kami.

“Adakah ada pemain di sana yang lebih baik daripadanya?”

Legenda Man Utd Rio Ferdinand tidak buang masa untuk membalas  Merson.

Selain daripada mendakwa Merson mungkin tidak pernah melihat Sabitzer bermain, Ferdinand juga mencadangkan bahawa daripada semua pengganti Eriksen yang boleh ditandatangani Ten Hag, Sabitzer adalah pilihan terbaik dan tidak boleh dipertikaikan.

“Saya sangat teruja mengenainya,” kata Ferdinand di LIMA saluran YouTubenya.  “Jika saya cuba mencari pengganti jangka pendek untuk Eriksen tanpa sebarang halangan, Sabitzer adalah pemain yang saya akan dapat.

“Saya banyak memerhati pemain ini ketika dia di RB Leipzig dan dia seorang yang sensasi.  Dia penting dalam semua yang mereka lakukan.”

Lain-Lain Artikel

Jersi Terbaru Manchester United

Lain-Lain Artikel

Galeri Gambar