Berita Terkini

Erik Ten Hag tahu limit kemampuan Raphael Varane

Erik-Ten-Hag-tahu-limit-kemampuan-Raphael-Varane

Erik Ten Hag tahu Raphael Varane tidak mampu memberikan Manchester United apa yang mereka inginkan.

Man United menandatangani Raphael Varane musim panas lalu, tetapi musim pertama pemain pertahaan tengah di kelab itu agak suram kerana kerap dilanda masalah kecederaan.

Raphael Varane menandatangani Manchester United musim panas lalu selepas pemain tersebut berkhidmat hampir 10 tahun di Real Madrid di mana dia memenangi empat Liga Juara-Juara, tiga gelaran La Liga dan banyak lagi penghormatan utama domestik lain termasuk Piala Dunia 2018 dengan Perancis.

United bersetuju dengan bayaran awal sebanyak £34 juta untuk pemain itu dan itu kelihatan seperti nilai yang luar biasa memandangkan rekod cemerlangnya dalam permainan. Real Madrid biasanya tidak membenarkan pemain elit mereka tidak meninggalkan kelab dan langkah itu seolah-olah terlalu baik untuk menjadi kenyataan.

Varane, dengan bijak berpakaian memakai sut Hugo Boss, ketika kehadiran di Old Trafford pada hari pembukaan musim ini dan jangkaan itu nyata di meleset. United telah menandatangani Jadon Sancho dan Varane untuk mencabar gelaran Liga Perdana Inggeris.

United mengharungi musim terburuk mereka selama beberapa dekad dan mencatatkan jumlah mata terendah mereka dalam Liga Perdana Inggeris pada musim tersebut. Sancho menyumbang hanya lima gol dan tiga bantuan gol manakala Varane seolah-olah menghabiskan lebih banyak masa di bilik rawatan daripada di atas padang.

Varane mengalami kecederaan pangkal paha pada bulan Oktober ketika bermain untuk Perancis dan isu itu telah membuatkannya diketepikan untuk tiga perlawanan. Dia kembali menentang Tottenham namun mengalami kecederaan hamstring hanya seminggu kemudian dan itu hanya amaran tentang apa yang akan datang.

Kecederaan itu lebih teruk dan Varane diketepikan selama lebih sebulan, hanya kembali bermain di Newcastle selepas Krismas. Pada Tahun Baru, Varane diketepikan untuk lima perlawanan lagi melalui aduan perut, Covid-19 dan masalah otot.

Varane menghabiskan 95 hari di luar dan musim ini adalah 282 hari secara keseluruhan, yang bermaksud dia tidak tersedia untuk lebih dari satu pertiga daripada perlawanan United. Varane telah mengambil gelaran Edinson Cavani sebagai yang paling kerap terdedah kepada kecederaan selepas penyerang itu meninggalkan kelab musim panas ini.

Rekod kecederaan Varane adalah bahawa dia kelihatan seperti pengendali berkelas ketika dia bermain, tetapi sebenarnya, itu sukar untuk disahkan kerana dia biasanya cedera untuk permainan menentang pasukan yang melakukan tekanan tinggi.

Varane bermain hanya empat perlawanan menentang enam pasukan teratas musim lalu. Dua daripada penampilan itu datang menentang Tottenham, di mana United menjaringkan enam gol menentang dan menewaskan Spurs, namun Spurs masih berjaya melayakkan diri ke Liga Juara-Juara Eropah.

Pemain antarabangsa Perancis ini mempunyai ketinggian 6 kaki 2ins dan dia merupakan pemain yang tangkas pada sebelum ini. Fizikal dan kualitinya menjanjikan dia bakal akan menjadi salah satu pemain pertahanan terbaik Liga Perdana Inggeris, tetapi beberapa persembahannya telah meragukan dan dibawah tahap sebenar.

Walaupun persembahan pasukan musim lalu hampir tidak kondusif untuk melihat Varane berada pada tahap terbaiknya, ada kecurigaan bahawa dia mungkin bukan pemain yang difikirkan oleh United, dan itu telah diburukkan lagi oleh rekod kecederaannya, yang telah mengecewakan.

Adakah isu kecederaan menyebabkan Varane tidak cukup kuat untuk membuat 38 permulaan dalam musim Liga Perdana.

Lain-Lain Artikel