Berita Terkini

Elanga luahkan kekecewaan kurang mendapat minit permainan

4d8a5f27 E5b5 4c00 Bed7 2ecdff6046b6

Anthony Elanga telah bercakap tentang kekecewaannya mengenai berapa minit pemain sayap itu bermain untuk Manchester United dalam beberapa minggu kebelakangan ini.

Bercakap kepada Aftonbladet, pemain sayap Sweden itu mendedahkan bahawa dia telah bercakap dengan Erik Ten Hag mengenai kekurangan masa bermainnya dengan pasukan utama musim ini, dengan Elanga bermain hanya 672 minit untuk United, hanya memulakan tujuh perlawanan dalam semua pertandingan untuk Red Devils

Dengan Elanga bermain lebih 2,000 minit pada kempen lalu di bawah kendalian Ole Gunnar Solskiaer dan Ralf Rangnick, dapat difahami mengapa pemain berusia 20 tahun itu berasa jengkel dengan masa bermainnya yang terhad di bawah Ten Hag, yang telah memilih Marcus Rashford, Jadon Sancho dan Antony sebagai pilihan sayap beliau.

Sememangnya, bakat kelahiran Malmo itu masih mempunyai peranan dalam perancangan jangka panjang United. Tetapi dengan masa bermain yang sukar menjelang musim ini, tidak hairanlah mengapa khabar angin kini semakin hangat mengenai Elanga berpotensi meninggalkan Old Traffor pada jendela perpindahan musim panas.

Elanga berkata: “la mengecewakan. Anda mahu bermain, itu penting. Tetapi sama ada anda bermain atau tidak, itu terpulang kepada jurulatih bukan saya. Saya telah bercakap dengan Erik [ten Hag] dan ia adalah tertutup antara kami berdua. Saya tahu apa yang dia mahu saya lakukan dan saya terus berlatih bersungguh-sungguh.”

Pemain antarabangsa Sweden itu menambah: “Apabila peluang datang, saya hanya perlu bersedia untuk mengambilnya. Kami mempunyai banyak perbualan, m bukan sahaja tentang (kekurangan masa permainan) tetapi juga apa yang berlaku di sekeliling. Itulah perkara yang baik tentang kelab, kami banyak bercakap dan mereka banyak membantu saya.”

Elanga mendapati dirinya sebagai salah seorang pemain United yang paling penting musim lalu, dan walaupun masuk akal mengapa Ten Hag memilih untuk membawa masuk penyerangnya sendiri di Antony, masih ada kes yang baik untuk dibuat bahawa pemain sayap Sweden itu sepatutnya bermain lebih minit musim ini

Masih berusia 20 tahun dan terbukti dalam Liga Perdana, Elanga akan menendang dirinya sendiri untuk betapa kecilnya dia bermain dalam kempen ini, dan sementara karier Unitednya masih jauh dari tamat, perpindahan pinjaman pada musim panas tidak akan mengejutkan ramai jika kelab memutuskan untuk menghantar pemain hadapan untuk tahun ini.

Sumber : Man Utd News / United in Focus

Lain-Lain Artikel