Berita Terkini

Diogo Dalot masih dalam radar Barcelona

BBEA4532-1E12-4EFC-A4B6-E9E0DA95444F

Kelab Barcelona dilaporkan telah bertanyakan tentang ketersediaan pemain pertahanan United berusia 23 tahun, Diogo Dalot.

Menurut laporan oleh outlet Sepanyol Mundo Deportivo, Diogo Dalot kekal dalam radar Barcelona.

Blaugrana akan memasuki pasaran untuk mendapatkan bek kanan pada jendela perpindahan musim panas. Dan gergasi Catalan itu telah mengemukakan siasatan untuk bek kanan Manchester United berusia 23 tahun itu.

Diogo Dalot telah mengharungi perjalanan rollercoaster sejak Jose Mourinho menggembar gemburkannya sebagai salah seorang pemain pertahanan muda terbaik.

Itu berlaku apabila pemain antarabangsa Portugal itu

tiba di Manchester United dari FC Porto pada 2018. Tetapi dia tidak serta-merta menjadi bek kanan pilihan pertama untuk Red Devils

Pemain berusia 23 tahun itu terpaksa menunggu masa dan semasa pinjaman dengan AC Milan. Tetapi dia telah menjadi bek kanan pilihan pertama Manchester United dalam dua belas bulan terakhir.

Pemain itu juga menikmati musim 2022/23 yang mantap setakat ini, menjaringkan satu gol dan tiga bantuan dalam 30 perlawanan.

Sementara itu, kemajuan Dalot telah menarik perhatian Barcelona.

Barcelona akan memasuki pasaran untuk bek kanan pada jendela perpindahan musim panas, dengan Joan Laporta mengesahkan perkara yang sama.

Presiden Barcelona itu menegaskan bahawa gergasi Catalan itu memerlukan bek kanan baharu. Dan pendirian itu tidak mengejutkan walaupun kedatangan Julian Araujo dari LA Galaxy

Xavi Hernandez telah menggunakan Jules Kounde sebagai bek kanan pilihan pertama musim ini. Tetapi pemain antarabangsa Perancis itu adalah bek tengah dan sepatutnya menjadi rakan kongsi Ronald Araujo.

Dan dengan Sergi Roberto menghampiri fasa terakhir kariernya, Barcelona akan memerlukan penyelesaian jangka panjang bek kanan.

Dalot telah menjadi sasaran utama Barcelona selama beberapa bulan. Tetapi pemain berusia 23 tahun itu tidak sabar-sabar untuk kekal di Manchester United dan bukannya memulakan pengembaraan baharu.

Itu tidak menghalang Barcelona, dengan Blaugrana mengemukakan siasatan untuk pemain antarabangsa Portugal itu.

Manchester United tidak mungkin akan memberikan respons positif kepada Barcelona. Itu kerana Dalot dilaporkan semakin hampir menandatangani kontrak baharu bersama Red Devils. Dan ia akan menjadi menarik untuk melihat jika Barcelona akan mengibarkan bendera putih dan beralih ke arah alternatif untuk pemain berusia 23 tahun itu.

Sumber : The Hard Tackle / Man Utd News

Lain-Lain Artikel

Jersi Terbaru Manchester United

Lain-Lain Artikel

Galeri Gambar