Berita Terkini

De Gea tolak tawaran pertama United..

04ee91d8 1976 474f A8ea B0959ba0fe3b

David de Gea dikatakan telah menolak tawaran daripada Manchester United untuk menyambung kontrakya kerana kedua-dua pihak masih belum menjumpai persepakatan.

Menurut The Athletic , David de Gea telah menolak tawaran untuk menyambung kontraknya. Penjaga gol yang sudah lama berkhidmat di United tetap terbuka untuk mengurangkan gaji £375,000 seminggu. Tetapi kedua-dua pihak kekal selain daripada perjanjian.

David de Gea kekal sebagai bahagian penting dalam rancangan Manchester United walaupun beberapa penelitian mendalam mengenai tempatnya dalam beberapa tahun kebelakangan ini.  Degea telah melalui tempoh yang sukar sepanjang musim-musim sebelumnya, menggesa ramai untuk meminta kelab itu menggantikan bintang berpengalaman itu.

Dia meneruskan prestasi panasnya di hadapan gawang pada permulaan musim semasa di bawah kendalian Erik ten Hag tetapi telah membuat pemulihan yang sensasi, Dia kini merupakan salah seorang pemain utama di bawah pengurus Belanda itu dan kekal dalam barisan untuk perjanjian baharu di Manchester United.

Walaupun terdapat cadangan Manchester United boleh menggantikan de Ge dengan alternatif yang lebih muda seperti illan Meslier , nampaknya tidak begitu. The Red Devils terbuka untuk melanjutkan kontrak de Gea. Tetapi ada isu, mengambil pengurangan gaji €375,000 seminggu.

Dia menandatangani perjanjian sebelum ini dengan gaji £375,000 seminggu berikutan tawaran kontrak hebat Manchester United kepada bekas pemain Alexis Sanchez. Perjanjian itu akan tamat pada musim panas, dengan kelab itu seolah-olah mengekalkan pilihan mereka untuk menawarkan perjanjian baharu.

Ketika rundingan sedang berjalan antara kedua-dua pihak, de Gea dilaporkan telah menolak tawaran pertama Manchester United untuk kontrak baharu. Gaji barunya terus menjadi isu untuk penolakan ini kerana kelab telah memintanya mengurangkan gaji £375,000 seminggu.

Seperti yang dilaporkan sebelum ini, Manchester United bersedia menawarkan kontrak baharu bernilai £250,000 seminggu dalam gaji , Tetapi de Gea mungkin merasakan ia tidak menunjukkan kepentingannya. Penjaga gawang itu percaya dia adalah salah seorang pemain terpenting Erik ten Hag, dan gaji itu sepatutnya mencerminkan kedudukannya

Walaupun adalah perkara biasa bagi pemain untuk menolak cadangan kontrak awal daripada kelab, Manchester United berharap untuk mendapatkan persetujuan. Buat masa ini, kedua dua pihak kekal berbeza daripada penilaian masing masing tetapi percaya mereka boleh mencapai persetujuan. Kesediaan De Gea untuk mengambil potongan gaji akan memihak kepadanya semasa perbincangan

Manchester United mungkin perlu mencari jalan tengah untuk bersetuju dengan pemain itu mengenai perjanjian baharu. De Gea akan menjangkakan untuk meneruskan kariernya di Old Trafford selepas musim ini tetapi juga berharap untuk menunjukkan kepercayaan yang ketara melalui tawaran yang baik di atas meja.

Sumber : Man Utd News / Hard Tackle

Lain-Lain Artikel