Berita Terkini

Cantona mengimbas kembali hubungan cintanya terhadap Man United..

E05fd1c9 F23d 48b0 8d62 0304d3d99d45

Legenda Manchester United, Eric Cantona baru-baru ini membuka cerita tentang kehidupannya di kelab itu semasa bercakap pada majlis 30 tahun sejak debutnya bersama United

United menandatangani Cantona dari Leeds United pada November 1992. Pemain Perancis itu mencipta legasi di Old Trafford, menjaringkan 82 gol dalam jersi nombor tujuh kelab itu.

Dia adalah kapten untuk musim 1996/97 dan mengetuai pasukan merangkul kejuaraan Liga Perdana.

Semasa di Old Trafford, Cantona memenangi liga empat kali dan Piala FA dua kali. Dia secara tidak dijangka mengumumkan persaraannya daripada bola sepak pada tahun 1997.

Dalam temu bual dengan Manchester United TV, Cantona membuka 30 tahun dia dikaitkan dengan kelab itu.

“Rasanya seperti semalam, ya, kata Cantona.

“Tarikh yang ada dalam fikiran saya adalah sejak saya bersara daripada bola sepak, jadi dalam fikiran saya, sudah 25 tahun, tetapi apabila saya menandatangani 30 tahun lalu, saya sedar masa berlalu begitu pantas. Begitu pantas untuk semua orang.”

Apabila ditanya bagaimana perasaannya pada hari dia menandatangani kontrak dengan United 30 tahun lalu, Cantona menyatakan bahawa dia tahu dia telah tiba di kelab yang hebat.

“Apabila saya menandatangani, kami baru sahaja menjadi juara bersama Leeds, tetapi saya tidak pernah berada di England terlalu lama – saya belum pernah ke sana setahun,” tambah Cantona.

“Saya tiba pada awal tahun [1992], dan saya menandatangani kontrak untuk United pada November. Saya tahu bahawa saya telah tiba di kelab yang hebat dan tahu bahawa ramai pemain m hebat telah bermain untuk kelab itu.”

Dia juga memuji Sir Alex Ferguson, yang katanya memberinya banyak keyakinan untuk pergi dan beraksi tanpa sebarang tekanan.

Semasa temu bual itu, Cantona juga memperincikan bagaimana masanya di United adalah pendidikan untuknya.

“Masa yang saya ada di Manchester adalah masa yang hebat untuk saya,” kata Cantona.

“Saya akan sentiasa mengimbasnya bersama keluarga dan rakan-rakan, dan ia adalah sejenis pendidikan untuk saya, anda tahu.”

“Apa yang saya ada hari ini adalah kerana ibu bapa saya, keluarga saya, kawan baik saya dan kerana masa yang saya ada di Manchester dengan semua orang.”

Dia juga menambah bahawa dia hari ini adalah kerana semua pengalaman yang dia alami dalam m hidupnya dan masa yang dia habiskan di Manchester.


Sumber : Man Utd News

Lain-Lain Artikel