Berita Terkini

Bidaan rasmi penjualan United dalam masa terdekat ?

B6A04A2B-CA7E-4909-85E6-6002F06D661A

Manchester United mempunyai banyak perkara yang berlaku pada ketika ini di sekitar kelab, di dalam dan di luar padang.

Walaupun insiden Mason Greenwood sekali lagi kembali, terdapat juga sedikit berita kelab itu mencari pemilik baharu pada suku pertama tahun ini.

Terdapat banyak perbincangan mengenai potensi penjualan dan harga yang terlibat dan mungkin mempunyai langkah konkrit pertama kami ke arah itu minggu ini.

Tawaran rasmi untuk United tidak jauh

The Mail pada hari Ahad telah mengumumkan bahawa “Satu bidaan rasmi untuk Manchester United akan diserahkan pada minggu depan atau lebih.”

Harga minimum £4billion dijangka dan bidaan awal dijangka daripada bakal pembeli di AS, Timur Tengah dan Asia.

“Tetapi pelopor awal dalam perlumbaan untuk membeli United ialah jutawan Britain dan peminat zaman kanak-kanak Jim Ratcliffe, pemilik konglomerat kimia Ineos,” kata laporan itu.

Kelab itu kini bernilai £3 bilion ($3.67 bilion) di pasaran saham New York dengan harga saham United meningkat sejak perbincangan mengenai pemilikan baharu.

Pakar kewangan bola sepak Kieran Maguire dari Universiti Liverpool menerangkan proses pembidaan dengan cara yang jelas dan ringkas dalam laporan itu.

Seorang pembeli dijangka membayar sekitar 25 peratus lebih daripada itu untuk pemilikan dan kawalan penuh, dengan mengandaikan tanda harga semasa dan minimum £4billion.

Penganalisis berkata dalam kes United kenaikan harga saham baru-baru ini bermakna premium telah dimasukkan tetapi tawaran yang lebih tinggi masih berkemungkinan.

Ia juga harus diingat bahawa pemilik baharu perlu berbelanja besar untuk skuad sambil sama ada menambah kemudahan di Carrington dan membina semula atau membaik pulih Old Trafford pada masa yang sama.

“Terdapat premium aset terbuang yang dikaitkan dengan Manchester United yang saya ragui pasaran masih belum mengambil kira,” kata Maguire.

“The Glazers menjangkakan £6 bilion hingga £8 bilion tetapi prinsip perdagangan tidak membenarkan harga itu, terutamanya dengan komitmen perbelanjaan modal yang besar (diperlukan) untuk Old Trafford baharu atau dinaik taraf.”

“Oleh itu, ia sama ada menjadi pembida atau harga menjana testosteron seperti itu, tetapi kami telah melihatnya sebelum ini.”

The Glazers telah cuba meningkatkan minat dalam beberapa minggu kebelakangan ini.  Pemilik bersama Avram Glazer dilaporkan terbang ke Piala Dunia di Qatar di mana dia dikatakan telah mengadakan beberapa pertemuan tidak rasmi dengan bakal calon.

Mereka juga ditemui di Dubai baru-baru ini apabila kelab itu turut membuka kedai pop timbul di resort ski Davos di Switzerland semasa persidangan Forum Ekonomi Dunia baru-baru ini.

Sumber : Man Utd News / United In Focus

Lain-Lain Artikel

Jersi Terbaru Manchester United

Lain-Lain Artikel

Galeri Gambar