Berita Terkini

Bekas pemain Liverpool ini, cadang United menggantikan De Gea..

Komen Paul Scholes tentang kebolehan hantaran David de Gea

Bekas penyerang Liverpool, Stan Collymore baru-baru ini menggesa Manchester United untuk mendapatkan penjaga gol bertaraf dunia bagi menggantikan David de Gea.

De Gea yang kini berusia 32 tahun, telah menjadi permulaan penting untuk Red Devils sejak tiba dari Atletico Madrid dengan harga £19 juta pada 2011.

Dia telah membantu mereka menjulang lapan trofi setakat ini, termasuk satu mahkota kejuaraan Liga Perdana.

Seorang penjaga gol klasik yang terkenal dengan refleksnya yang tajam, bintang Sepanyol 45 cap itu telah dispekulasi akan meninggalkan Old Trafford sejak akhir-akhir in dengan kontraknya akan tamat dalam tempoh tiga bulan.

Dia telah mencatatkan 18 clean sheet dalam 42 penampilan musim ini, melepaskan 46 gol dalam proses itu.

Bercakap kepada Caught Offside, Collymore mendakwa bahawa Manchester United harus cuba menggantikan De Gea kerana kemampuannya yang lemah. Dia berkata:

“Salah satu perkara pertama yang dilakukan oleh Manchester City dan Liverpool apabila mereka ingin melangkah ke peringkat seterusnya adalah untuk melabur dalam penjaga gol baharu dan saya rasa sudah tiba masanya Manchester United melakukan perkara yang sama. Saya suka David de Gea, saya rasa dia sangat luar biasa. selama bertahun-tahun untuk United, tetapi pengedarannya mengecewakannya lebih kerap daripada tidak.”

Collymore menegaskan bahawa bos Red Devils, Erik ten Hag akan menyasarkan untuk mendapatkan penjaga gol pada jendela perpindahan musim panas akan datang. Dia menambah:

“Erik ten Hag akan mahukan penjaga yang selesa dengan bola di kakinya dan boleh bermain mengikut sistem tradisional Ajax iaitu bermain keluar dan membina serangan dari belakang. Malangnya, De Gea bukan jenis pemain itu, jadi, menyasarkan penjaga gol yang boleh melakukan perkara yang tidak dapat dilakukan oleh De Gea adalah keutamaan mutlak United pada musim panas ini.”

Manchester United telah dikaitkan dengan Emiliano Martinez, Andre Onana, Jordan Pickford, Diogo Costa, dan David Raya untuk mengukuhkan barisan pertahanan terakhir mereka.

Sumber : Man Utd News / Sportskeeda

Lain-Lain Artikel

Jersi Terbaru Manchester United

Lain-Lain Artikel

Galeri Gambar