Berita Terkini

Bek kanan Frimpong tetap dalam radar Man United

FBL-EUR-C1-LEVERKUSEN-PRESSER

Menurut wartawan terkenal Florian Plettenberg , pertahanan Bayer Leverkusen Jeremie Frimpong kekal dalam radar Manchester United untuk musim depan

Bek kanan Belanda itu mempunyai musim yang mengagumkan untuk Leverkusen, menjaringkan lima gol dan tujuh bantuan dalam 30 penampilan dalam semua pertandingan.

Persembahannya telah menarik perhatian beberapa kelab elit Eropah dan telah dilaporkan secara meluas bahawa United sedang memantaunya sebelum kemungkinan perpindahan.

Plettenberg kini mendakwa pemain berusia 22 tahun itu masih dalam radar Red Devils, tetapi tiada kaitan dibuat dengan ejennya atau Leverkusen setakat ini.

Kontrak Frimpong bersama kelab Bundesliga itu sehingga Jun 2025 tetapi dia sanggup mengorak langkah seterusnya dalam kariernya pada penghujung musim.

United mempunyai keputusan sukar untuk dibuat pada musim panas ini

Pada permulaan kempen, Diogo Dalot adalah pilihan United yang tidak dipertikaikan dalam peranan bek kanan. Aaron Wan-Bissaka bermain hanya empat minit sebelum Piala Dunia.

Diramalkan secara meluas bahawa Wan-Bissaka boleh dijual sebagai bek kanan penyerang, tetapi keadaan telah berubah sepenuhnya dengan kebangkitan pemain berusia 25 tahun itu.

Sejak Piala Dunia, Wan-Bissaka telah cemerlang di bahagian pertahanan.  Dalam perlawanan akhir Piala Carabao, dia memenangi pertarungan disebelah kanan walaupun dimasukkan separuh masa

Dia membatalkan sepenuhnya ancaman Magpies dari sayap kiri dan kini timbul tanda tanya besar sama ada pengurus Erik ten Hag akan mengejar seorang lagi bek kanan.

Frimpong lebih baik ke hadapan daripada Dalot dan Wan-Bissaka, tetapi mungkin mengambil masa untuk menyesuaikan diri dengan Liga Perdana.  Bintang Bundesliga biasanya mengambil masa yang lebih lama untuk disiapkan.

Pemain Belanda itu, yang telah disifatkan sebagai ‘sangat sesuai’ oleh pengarah sukan Leverkusen Simon Rolfes, boleh didapati dengan hanya €25 juta pada musim panas.

Dia akan menjadi pemain yang murah untuk harga yang dinyatakan, tetapi pada pendapat, Ten Hag mungkin memutuskan untuk kekal dengan Dalot dan Wan-Bissaka sebagai pilihan bek kanannya musim depan.

Perjanjian semasa Dalot tamat pada Jun tahun depan, tetapi United sedang dalam perbincangan lanjut mengenai kontrak baharu.

Sumber : Man Utd News

Lain-Lain Artikel