Berita Terkini

Bagaimana perjalanan Matej Kovar bersama Bayer Leverkusen setelah berhijrah dari Manchester United

Image 2023 11 15 074449232

Setelah berhijrah ke Leverkusen, gambaran awal tidak jelas adakah penjaga gol muda ini akan menjadi pilihan utama untuk kelab dari Jerman tersebut, tetapi kemampuan membuat hantaran jauh membuatnya menjadi pilihan menarik untuk setiap pergerakan pasukannya, yang dilatih Xabi Alonso.

Sejak perpindahan ke Jerman, Kovar telah membuat 5 penampilan di semua pertandingan , dengan empat penampilan di Liga Europa UEFA dan satu penampilan di Piala DFB.

Alonso memberikan pujian tinggi untuk penjaga gol muda ini setelah melakukan debutnya untuk Leverkusen: “Saya ingin melihat bahawa dia boleh bermain dan bersedia menghadapi cabaran baru. Dan penting baginya untuk dia merasa pengalaman bermain lagi. Matej tenang, dia boleh bermain dengan baik.”

Seperti yang disebutkan oleh bekas pemain Real Madrid dan Liverpool, Kovar memang tenang saat berada di bola dan tampaknya dia boleh menjadi pilihan untuk Ten Hag dalam musim yang kompetitif musim ini sepatutnya.

Namun, dengan kedatangan Altay Bayindir dan Andre Onana, serta Tom Heaton sebagai pilihan ketiga, United memiliki banyak pilihan di bahagian penjaga gol sehingga keputusan untuk melepaskannya cukup dapat mengecewakan peminat.

Bagus melihat penjaga gol muda ini berkembang di Leverkusen, dan jika dia terus tampil pada level tinggi, namun United masih lagi boleh mengaktifkan klausa pembelian kembali dalam kontraknya.

Lain-Lain Artikel