Berita Terkini

Don Hutchison membela Wout Weghorst..

Dc4dd5dc 9bec 45ea B4c9 E80da6c7c139

Don Hutchison telah membela Wout Weghorst berhubung kelakuannya sebelum Manchester United tewas 7-0 di Anfield pada hari Ahad.

Liverpool menyiarkan rakaman di saluran YouTube rasmi mereka Weghorst menyentuh papan tanda ‘This is Anfield’ di dalam terowong sebelum berjalan keluar ke padang.

Pemain United tidak kerap melakukan perkara ini dan la bukanlah satu penampilan yang baik untuk dilihat menunjukkan kasih sayang sebegitu terhadap saingan paling sengit mereka.

Klip itu mungkin tidak akan diambil jika United memenangi perlawanan itu tetapi di sebalik kekalahan teruk itu, ia hanya meningkatkan kemarahan sesetengah peminat.

Menulis sebelum perlawanan bahawa Weghorst sebelum ini mengakui sebagai peminat Liverpool semasa kecil, dan menyatakan Anfield akan menjadi tempat yang sesuai untuk dia menjaringkan gol pertamanya dalam Liga Perdana, tetapi ia tidak begitu.

Menurut TeamTalk, dia berkata:

“Saya masih merinding daripada “You’ll Never Walk Alone’. Terdapat juga kelab Inggeris yang hebat, dan saya sentiasa menyukai Milan kerana begitu ramai Belanda bermain di sana.”

“Saya bercita-cita tinggi dan mahu ke hadapan. Mungkin pada satu ketika bermain di kelab lain, sama ada di Jerman atau di England? Tetapi pada masa ini ia masih jauh. Saya berasa baik dan cuba mencapai tahap maksimum di sini.”

Pada 2018, dia juga memberitahu De Telegraaf: “Saya telah mengimpikan [bermain untuk Liverpool] sejak kecil.”

Hutchison melalui Iwitter menyatakan bahawa walaupun terdapat permusuhan antara kelab, insiden itu telah diterbangkan di luar perkadaran, dan “bukan masalah besar’.

Tweet penuhnya berbunyi: “Saya telah melihat banyak perkara di sini mengatakan Weghorst sepatutnya menamatkan hubungannya dan dipecat kerana menyentuh papan tanda Anfield.

“Sayang, berjuta-juta pemain di tempat lawan telah menyentuhnya sebagai tanda penghormatan (saya telah melakukannya sendiri,.. bukan semasa bermain untuk Evertoin tetapi), la bukan masalah besar.”

Komitmen Weghorst kepada United tidak bole diragui. Dia memakai stokingnya pada setiap perlawanan, walaupun apabila diletakkan dalam peranan nombor sepuluh yang tidak dikenali.

Dia juga satu-satunya pemain United yang pergi kepada penyokong di tempat lawan selepas kekalahan memalukan itu, sebelum Raphael Varane dan Steve McClaren mengarahkan pemain lain..

Sumber : United In Focus / Man Utd News

Lain-Lain Artikel